Op deze 3 manieren kan de menopauze invloed hebben op je haar

De menopauze brengt veel veranderingen met zich mee, en je haar is daar geen uitzondering op. Van dunner wordend haar tot een veranderde textuur, de overgang kan je haardos op verschillende manieren beïnvloeden. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om je haar gezond en mooi te houden.

haar

Menopauze

De menopauze is niet bepaald een punt in het leven waar veel vrouwen reikhalzend naar uitkijken. Toch zijn er ook voordelen aan deze levensfase verbonden. Zo hebben vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS) geen klachten meer na de overgang, en hoeven we niet meer te dealen met de belemmeringen die simpelweg komen kijken bij menstrueren. Maar helaas wordt ook de kwaliteit van je haar beïnvloed door de menopauze. Maria McCool, oprichtster en CEO van haarverzorgingsbedrijf Calista, onthulde aan Well + Good de drie manieren waarop de overgang invloed heeft op onze lokken.

1. Volume verdwijnt

Zit je in de overgang en heb je gemerkt dat je steeds minder volume in je haar hebt? Volgens McCool ben je niet de enige. Het gebrek aan volume in het haar is namelijk een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de menopauze. De haarexpert adviseert om een goede volumespray aan te schaffen, die het haar niet verzwaart. Ook is het verstandig om je haar, in plaats van met een krul- of stijltang, in model te brengen met een föhn(borstel). Na het stylen breng je een flinke dosis volumespray aan en maak je je look compleet met een laagje haarlak en voilà: je volume blijft – als het goed is – de hele dag aanwezig.

2. Haaruitval

Het gebrek aan volume heeft (deels) ook te maken met het feit dat de menopauze kan zorgen voor haaruitval. Ongeveer 40 procent van de vrouwen ervaart haaruitval of dunner wordend haar tijdens de menopauze. McCool merkte zelf dat haar haar bijvoorbeeld dunner werd bij haar slapen toen ze in de overgang kwam. Om haaruitval zo veel mogelijk te beperken, raadt ze aan om je hoofdhuid wat extra liefde te geven wanneer je in de menopauze zit. Exfoliëer je hoofdhuid regelmatig en schaf een verzorgend(e) olie of serum aan om je huid gezond te houden.

Daarnaast raadt McCool aan om je haar goed te beschermen tegen hitte wanneer je stylingtools gebruikt, en deze bovendien op de laagst mogelijke stand te zetten.

3. Uitdroging

Terwijl je haar misschien heel veerkrachtig en zacht was – zonder dat je daar iets voor hoefde te doen – toen je jonger was, merk je na de menopauze misschien dat het een stuk droger is. Gelukkig zijn er tal van producten die je kunnen helpen om je zachte lokken weer terug te krijgen. McCool raadt aan om regelmatig een haarmasker te gebruiken na het wassen van je haar, om het goed te hydrateren. Tot slot tipt ze om vanaf nu altijd op een zijden kussensloop te slapen.

Beauty
  • Well + Good
  • Adobe Stock