Alle ins en outs rondom het oliën van je haar

Het oliën van je haar is sinds kort heel erg populair. Wat minder bekend is, is dat dit al eeuwenoud is. Vooral in India kwam het veel voor. Olie wordt gebruikt omdat het erg goed is voor de gezondheid van je haar.

Zo gebruik je haarolie

Haarolie herstelt het beschadigd haar en kan het zelfs helpen met het stimuleren van de haargroei. Daardoor is het ook een goede optie wanneer je last hebt van haaruitval. Maar hoe werkt het oliën van je haar precies en welke olie kun je het beste gebruiken? In dit artikel bespreken we alle ins en outs rondom het oliën van je haar: van welke olie te gebruiken tot het combineren van olie met shampoo.

Wat is het voordeel van je haar oliën? 

Het oliën van je haar heeft aardig wat voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat je haar en hoofdhuid gehydrateerd worden. Dit is vooral handig wanneer je droog en/of beschadigd haar hebt. De olie helpt ook met het vasthouden van vocht, waardoor je haar minder snel zal uitdrogen. Een ander groot voordeel is dat regelmatig oliën helpt met het voorkomen van breuken in je haar. Er vormt namelijk een beschermende laag om je haar, waardoor het minder beschadigd raakt door stylingapparaten, zon en wind. Ook stimuleren sommige oliën de haargroei. Wanneer je dunner wordend haar hebt, kan het dus zeker helpen om met regelmaat te oliën en de juiste shampoo te gebruiken. Vooral kokosolie, amandelolie en rozemarijnolie bevatten voedingsstoffen die de haargroei stimuleren. Als laatste kan olie ook een voordeel hebben voor mensen met een droge hoofdhuid of roos. De antibacteriële eigenschappen van teatreeolie helpen om roos te verminderen.

Welke olie past bij jouw haar?

Niet iedere olie is geschikt voor alle haartypes. Zo is kokosolie vooral geschikt wanneer je krullend, maar droog haar hebt. Heb je juist fijn en snel vettig wordend haar? Dan kun je beter kiezen voor arganolie. Deze olie zorgt ervoor dat je haar goed gehydrateerd raakt, zonder dat het je haar heel erg verzwaard. Wanneer je last hebt van haaruitval en je je haargroei wilt bevorderen, kun je het beste ricinusolie gebruiken. Deze olie is wel heel zwaar en het is dus aan te raden om het te mengen met een dunnere olie, zoals jojoba-olie of arganolie.

Zo gebruik je haarolie

Haarolie is op verschillende manieren te gebruiken. Hoe je het ook gebruikt; je kunt het beste beginnen met het aanbrengen op de hoofdhuid. Gebruik niet te veel, want dan is het lastiger om het eruit te wassen. Masseer je hoofdhuid zo’n tien minuten met de olie om de bloedcirculatie te stimuleren. Daarna kun je de olie door de rest van je haar verspreiden. Smeer vooral je punten goed in, want die zijn het droogst. Je kunt het een kwartier laten intrekken als een pre-wash, voordat je je haar gaat wassen. Je kunt het ook ‘s avonds in je haar doen en het er ‘s ochtends weer uitwassen. In dat geval raden we aan om vershoudfolie over je haar te doen: de warmte zorgt ervoor dat de olie beter zijn werk doet. Je kunt dit een aantal keer per week doen. Het eruit wassen van de olie kan met shampoo. Dit werkt het beste wanneer je je haar twee keer inzeept met shampoo en het goed uitspoelt.

Beauty
  • Adobe Stock