'De man achter NATAN', Edouard Vermeulen: 'Ik koos voor de mode, omdat ik elk facet van het beroep interessant vind'

Hij kleedt koningin Máxima en leden van het Belgische en Zweedse koningshuis.

Edouard Vermeulen

Zijn creaties zijn regelmatig te bewonderen op de rode loper en hij showde onlangs zijn nieuwe, op de jaren vijftig geïnspireerde collectie tijdens de couture dagen in Parijs. Elegance hoofdredacteur Hilde ging in gesprek met Edouard Vermeulen van modehuis NATAN.

Hoe ontstaat het idee voor een nieuwe collectie?

"Bij mij begint elke collectie bij de stoffen. Vroeger gingen we naar de Premier Vision in Parijs, een stoffenbeurs, waar je allerlei soorten stoffen en materialen van over de hele wereld kon bekijken. Sinds corona is dat allemaal anders. Nu komen de leveranciers met hun mooiste stoffen bij mij langs. Ik kies de verschillende materialen en van daaruit ga ik van start. Want weet je, een stof bepaalt uiteindelijk het model van een kledingstuk. De ene stof is stijf, de ander soepel. Van een soepele stof maak je een zwierende jurk, bij katoen kun je veel meer met structuur werken. Na de stoffen bepaal ik de kleuren en de thema’s van de collectie. En dan zijn we natuurlijk ook afhankelijk van het seizoen; in de zomer zijn er vaak heel specifieke momenten waarop mijn ontwerpen worden gedragen. Een huwelijk, een zomers diner, een tuinfeest bijvoorbeeld. In de winter is onze kleding eerder casual chic en dragen vrouwen deze ook dagelijkser. De gelegenheden zijn in de winter ook heel anders dan in de zomer. In plaats van grote feesten en partijen vindt alles wat intiemer plaats: een diner, een concert of een avond naar het theater."

En wat is jouw favoriete seizoen?

"De zomer! Niet alleen vanwege de collecties, maar ook om de gezelligheid. Ik ben bij uitstek een lente- en zomerman. Deze seizoenen zijn de kleuren overal mooier. Niet alleen in de natuur, maar ook in onze collectie. Dan hebben we vaak meer dan twintig tinten. In de winter kiezen we zeker ook kleur, sterker nog we proberen weg te blijven van zwart, omdat dat al zoveel wordt gebruikt. Zo zijn navy, blauw, bordeauxrood en mosgroen heel belangrijk voor ons het komende seizoen."

Je begon je carrière als architect, maar koos uiteindelijk voor een beroep als designer. Hoe is dat zo gekomen?

"Voor mijn meubeldesigns zocht ik een ruimte en kwam ik uit bij het pand van het couture-huis NATAN, dat toen net failliet was gegaan. Klanten die er binnenliepen, bleven vragen om de ontwerpen van NATAN. Toen ik werd gevraagd om een kleine modeshow te organiseren voor een goed doel ging ik overstag. Prinses Paola was voorzitter van dit goede doel en bleek zelf ook te komen. Dat zorgde natuurlijk voor enorm veel pers. We hadden direct na de show al vier bestellingen en toen dacht ik: oké, nu is het echt. Ik had naaisters nodig en een atelier. Maar ik had ook nog mijn binnenhuisarchitectuur-bureau. Toen moest ik een beslissing nemen. Ik koos voor de mode, omdat ik elk facet van het beroep interessant vind: het commerciële en het creatieve. In het begin kwam natuurlijk alles op mijn schouders terecht, maar inmiddels zijn we veertig jaar verder en hebben we meer dan 120 verkooppunten en 75 mensen in dienst."

Het hele interview met Edouard Vermeulen lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt!

Mode
  • Hilde Veeren
  • NL Beeld