Ontwerpster Diane von Furstenberg: 'Voor mij geldt: eerst de vrouw, dan de mode'

In de documentaire 'Woman in Charge' worden alle facetten van haar leven belicht. 

Diane

Zakenvrouw, ontwerpster en feministe Diane von Furstenberg wist met haar iconische designs veel vrouwen te inspireren en te empoweren. De documentaire Woman in Charge belicht alle facetten van haar leven. "Ik ben niet altijd blij met hoe ik eruitzie, maar het is wel eerlijk."

In gesprek met

"Is ze er echt?", vraagt de mevrouw bij de balie van het Mode & Kant Museum aan de Rue de la Violette in Brussel. Achter haar staan boeken over Diane en in de vitrine van een galerie een paar straten verderop pronkt een aantal ontwerpen van Diane’s hand. Een uur later zitten we naast haar op de bank, in een kleurrijke suite van hotel Amigo met aan de muur schilderijen van la grande dame. Ze is er, Diane von Furstenberg. De ontwerpster van de iconische wrap dress. Vaak wordt ze vergeleken met Gabrielle Chanel. Ons doet ze, zeker na deze ontmoeting, meer aan Simone de Beauvoir denken, de Franse filosofe, schrijfster en feministe.

Intieme documentaire

"Vous voulez manger quelque chose?" Diane vraagt of we iets willen eten en neemt ons mee naar de petits fours. Welke taal zij wil spreken, is meteen duidelijk. Haar Frans is vloeiend. "Logisch", legt ze uit, "ik ben hier geboren. Ik tel ook in het Frans trouwens. Zo herken je je moedertaal." "Venez vous asseoir à côté de moi." ("Kom maar naast me zitten.")

Dat wat een interview had moeten zijn, verandert al snel in een gesprek over vrijheid, gendergelijkheid, female visibility en onafhankelijkheid. Al deze thema’s komen mooi samen in de intieme en inspirerende documentaire over haar leven Woman in Charge, nu te zien op Disney+. Wij delen onze mening alvast: verplicht kijkvoer voor iedere vrouw. En man.

Diane: "Toen ik de film zelf zag, dacht ik: het is wel eerlijk. Al ben ik niet altijd blij met hoe ik eruitzie. Ik vroeg me wel af, wanneer ben ik eigenlijk begonnen met zo eerlijk zijn? Intussen weet ik dat ik dat altijd ben geweest. Wat niet in alle gevallen een goede eigenschap is, maar het is wel makkelijker. Voor mezelf. Voor iedereen."

Levensles

Diane Halfin wordt op 31 december 1946 geboren in Brussel. Haar moeder overleefde Auschwitz en Ravensbrück ternauwernood, kinderen krijgen zou niet meer mogelijk zijn volgens de artsen. Diane wordt door haar moeder dan ook Torch of Freedom genoemd en kreeg de levensles ‘fear is no option’ mee in haar rugzakje. Nu, 77 jaar later, kan Diane terugkijken op een leven waarin zij deze rol alle mogelijke eer aandeed. Voor zover mogelijk zouden alle keuzes in haar leven terug te brengen zijn tot één streven: vrijheid.

Op jonge leeftijd trouwt Diane met de Duitse prins Egon von Furstenberg en start haar carrière om coûte que coûte onafhankelijk te blijven. ‘I am a person, not a couple.’ In 1974 verovert zij met haar iconische wrap dress Amerika en vervolgens de wereld. Haar merk DVF is nog altijd toonaangevend.

Diane krijgt zoon Alexander en dochter Tatiana, die zij niet lang erna als alleenstaande moeder opvoedt. ’s Avonds eet ze met de kinderen waarna zij zich volledig in het New Yorkse nachtleven stort met als epicentrum de iconische Studio 54. Omringd door beroemdheden als Andy Warhol en mediamagnaat Barry Diller, met wie ze in 2001 trouwt, opent zij als succesvolle zakenvrouw veel deuren voor andere vrouwen en weet zij als ware feministe op alle fronten taboes te doorbreken.

Het hele interview met Diane von Furstenberg lees je in de nieuwe Elegance. Nu in de winkel!

Personality
  • Renée Koudstaal
  • NL Beeld