De Dolle Mina’s: wat is er 50 jaar later over van hun strijd voor gelijke rechten?

Met spraakmakende en soms eigenzinnige acties, waaronder de iconische slogan "Baas in eigen buik", brachten de Dolle Mina’s de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen krachtig onder de aandacht.

Dolle Mina's

Gelijke rechten voor vrouwen en mannen: dat was het doel van de Dolle Minabeweging, die in 1969 het levenslicht zag. Meer dan vijftig jaar later rijst de vraag: wat is er van deze feministische strijd overgebleven?

Dolle Mina's

In december 1969 werd de feministische actiegroep Dolle Mina opgericht, vernoemd naar een negentiende-eeuwse Nederlandse feministe. De groep werd bekend om haar ludieke protesten voor vrouwenrechten, waaronder abortus, gelijke beloning, kinderopvang en toegang tot openbare toiletten.

In een tijd van grote sociale verandering stonden traditionele rolpatronen ter discussie. Vrouwen hadden beperkte economische onafhankelijkheid, abortus was illegaal en anticonceptie moeilijk te krijgen. Slechts tien jaar eerder werden getrouwde vrouwen ontslagen van hun werk. De pil was net geïntroduceerd en kinderopvang bestond nauwelijks. Meer dan 55 jaar later is er veel veranderd, mede dankzij de Dolle Mina's (m/v/x) van toen.

Kinderopvang

Zo is onder anderen de kinderopvang in Nederland verbeterd, maar zijn de toegankelijkheid en de kosten nog iets om te verbeteren.

Baas in eigen buik

Ook pleitte de Dolle Mina's voor anticonceptie en abortus. Met hun slogan 'Baas in eigen buik', streden ze voor het recht voor vrije abortus. En met succes. Sinds 1981 is het in Nederland wettelijk geregeld met abortus. Anticonceptie is beschikbaar en de seksuele voorlichting is verbeterd.

Gelijkheid

Daarnaast wilden de Dolle Mina's gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. Zo was toentertijd de loonkloof tussen mannen en vrouwen veel groter dan nu. Toch is dat anno 2025 nog steeds zo. Het verschil is wel minder, maar uit onderzoek is gebleken dat vrouwen nog steeds 12 procent minder per uur verdienen dan mannen.

Veilige omgeving

In de jaren zeventig was er een duidelijke dubbele standaard in hoe de samenleving de seksualiteit van mannen en vrouwen bekeek. Waar mannen werden aangemoedigd om hun seksualiteit te verkennen, werden vrouwen vaak veroordeeld. De Dolle Mina’s streden voor een vrije, gelijkwaardige seksuele moraal waarin vrouwen zonder schaamte eigen keuzes konden maken. De strijd voor een veilige, gelijkwaardige samenleving is nog niet voorbij. In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw het slachtoffer van femicide, vaak door een (ex-)partner, volgens Amnesty International en het CBS.

Eerlijke wereld

De Dolle Mina's streden voor een eerlijke en veilige wereld voor iedereen. Hoewel de strijd voortduurt, is het belangrijk om stil te staan bij de impact van hun beweging op ons leven.

Lifestyle
  • Libelle
  • NL Beeld