Iedereen heeft wel eens ruzie, en in de heat of the moment is het soms lastig om in de juiste woorden uit te drukken dat je je gekwetst of benadeeld voelt. Het is in ieder geval slim om de volgende bemiddelingstactieken te vermijden, als je de ruzie niet wilt laten ontaarden in een enorm conflict.
1. Overdrijven om je woorden kracht bij te zetten
Om te onderzoeken hoe respectvolle conflictbemiddeling eruit ziet, vroeg Huffpost traumatherapeut Adriana Alejandre welke bemiddelingstactieken je het beste kunt vermijden om een ruzie niet compleet uit de hand te laten lopen. Allereerst noemde zij dat mensen tijdens een ruzie of discussie vaak gaan overdrijven en generaliseren om hun woorden kracht bij te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitspraken als: 'Je ruimt nooit je troep op' of 'Je snauwt me altijd af'.
In professionele termen wordt deze vorm van het probleem beschrijven ook wel cognitieve vervorming genoemd. "Deze vorm van discussiëren is allesbehalve nuttig, want hierdoor maak je het probleem onbewust veel groter dan het hoogstwaarschijnlijk is", aldus Alejandre.
2. Zaken in het heetst van de strijd uitpraten
"Breng een onderwerp waar je over inzit niet ter sprake wanneer je compleet overstuur bent", zegt Alejandre. Ze adviseert om eerst, in plaats van gelijk de discussie aan te gaan, je eigen gedachten en emoties op een rijtje te zetten. "Sommige mensen doen dat door iets fysieks te doen, zoals sporten of yoga. Anderen komen tot rust door in hun dagboek te schrijven", legt ze uit.
Dit stukje reflectie kan ons helpen het conflict alvast te verwerken en duidelijkheid te krijgen over welk resultaat we uiteindelijk uit de discussie willen halen. En geloof het of niet: het werkt altijd beter dan wanneer we al onze emoties op iemand afvuren zonder een doel voor ogen.
3. 'Bewijs' leveren tijdens ten opzichte van je standpunt
Adriana is al lange tijd werkzaam als therapeut en haar is opgevallen dat het leveren van 'bewijs' om je eigen standpunt duidelijk te maken, niet ten goede komt van de effectiviteit van de discussie. "Het is alsof je olie op het vuur gooit", vertelt ze. Tegelijkertijd geeft ze ook toe dat ook zij zelf vaak in de verleiding komt om bewijs te leveren tijdens een discussie. "Het is echter niet nuttig, (...) omdat je winst of gelijk niet gelijk betekent dat de discussie effectief was." Ze adviseert om jezelf in plaats daarvan de volgende dingen af te vragen: 'Wat is het doel van deze discussie? En wat hebben we nodig?'
Door deze drie 'bad habits' te vermijden wanneer je ruziemaakt, is de kans groter dat je je blijft concentreren op het probleem en een compromis bereikt. Daarnaast voelt de persoon met wie je ruziemaakt hoogstwaarschijnlijk minder aangevallen, wat de discussie altijd ten goede komt.
- Huffpost
- Adobe Stock