De eclectische woonkamer: helemaal jouw stijl

Wat houdt deze interieurstijl precies in?

De eclectische woonkamer: helemaal jouw stijl

Ben je toe aan een make-over van je woonkamer, maar kun je niet goed kiezen tussen de verschillende interieurstijlen? Misschien komt dit omdat een vast omkaderde interieurstijl niet bij jouw wensen en smaak past. Gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor: het eclectische interieur.

Eclectisch betekent 'het beste uitkiezend'. In een interieur wil dit zeggen: 'het beste kiezen uit diverse stijlen'. Wat dat 'beste' is, is helemaal aan jou. In een eclectisch interieur draait het om het neerzetten van jouw persoonlijkheid door te breken met de tradities en regels van de interieurstijlen, voor het inrichten van de woonkamer in jouw eigen 'mix and match'.

Dat wil echter niet zeggen dat je in het wilde weg spulletjes gaat kopen om die in de woonkamer te zetten. Daarom geven we je een paar tips, zodat jij efficiënt jouw eclectische woonkamer inricht.

Zorg voor eenheid

Omdat alles kan en mag in een eclectische woonkamer, ligt het willekeurig kopen van spullen op de loer. Dat geeft een chaotisch en rommelig geheel in de ruimte, met spulletjes die niet bij elkaar passen of uit de toon vallen bij de rest.

Begin daarom met het kiezen van een rode draad. Een kleur bijvoorbeeld, of een interieurstijl. Deze rode draad is de basis voor jouw aankopen. Dat maakt shoppen ook nog eens eenvoudiger, omdat je gerichter op zoek gaat naar spullen.

Maak een moodboard

Het kan best overweldigend zijn, een woonkamer helemaal inrichten in jouw stijl zonder houvast van de regels van een vast omkaderde interieurstijl. Wil je weten wat goed bij elkaar en bij jou past, maak dan eerst een moodboard met woonkamers die jij mooi vindt. Neem daar de elementen en kleuren uit die jou aanspreken en plaats deze op een nieuw moodboard. Past alles goed bij elkaar? Dan kun je beginnen met shoppen! Is het nog niet helemaal naar jouw wens? Kijk dan rustig even verder. Een woonkamer inrichten hoeft niet in één dag klaar te zijn.

Ga niet los op kleur

Je kan nog zo veel van kleuren houden, als je de woonkamer inricht met alle kleuren van het kleurenpalet kan het een behoorlijk druk en zelfs benauwend geheel worden. Beter is het gebruik te maken van de 60-30-10 regel. Hierbij kies je drie kleuren. De eerste kleur gebruik je voor zestig procent van het oppervlak, bijvoorbeeld op de muren, het plafond en de vloer. Houd deze kleur licht, zodat je er beter mee kunt combineren. Bovendien zorgt een lichte kleur voor een meer ruimtelijke sfeer in de woonkamer. De tweede kleur gebruik je voor dertig procent, bijvoorbeeld in de grotere elementen, meubelbekleding en raamdecoratie. Kies voor een raamdecoratie waarmee je zelf de mate van lichtinval bepaalt, zoals overgordijnen of plisségordijnen. Voordeel van plisségordijnen is ook dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende varianten, van verduisterend tot (semi)transparant. Handig als je graag met daglicht speelt in de woonkamer. De derde kleur gebruik je voor tien procent, zoals in accessoires. Op deze manier houd je de sfeer rustiger, en gebruik je toch meerdere kleuren.

Twijfel je of de kleuren bij elkaar passen? Neem dan een aantal kleurstalen of een kleurenwaaier mee naar huis. Door het licht zien kleuren er in een verfwinkel namelijk altijd een beetje anders uit dan in jouw woonkamer. Kijk ook vooral op verschillende momenten van de dag naar de kleuren. In het vroege ochtendlicht kan een kleur een andere tint hebben dan in de middagzon of het avondlicht.

Lifestyle
  • Adobe Stock