Een eclectisch design - Wat moet je je daarbij voorstellen?

Tegenwoordig hoor je het woord regelmatig terugkomen: een eclectisch interieur.

eclectisch design

Tegenwoordig hoor je het woord regelmatig terugkomen: een eclectisch interieur. Toch zijn er nog steeds veel mensen die geen idee hebben hoe dat eruitziet. Ook zijn er sommige mensen die eclectisch verwarren met kitsch, maar daar heeft het helemaal niets mee te maken. In dit artikel kom je te weten wat een eclectisch design precies is. Daarnaast zullen we het ook hebben over hoe je zo’n design kunt implementeren en in welke woningen het past.

Eclecti-wat?

Eclectisch lijkt een moeilijk woord te zijn en eigenlijk is het dat ook. Lang geleden gebruikten de grieken al een woord dat erop leek, maar dat in onze taal uitkiezen of uitzoeken betekent. Wie interieurstijl zegt, denkt meteen aan modern, landelijk enzovoort. Er zijn zoveel verschillende stijlen de dag van vandaag en eclectisch is daar eigenlijk een combinatie van. Mensen die hun interieur op een eclectische wijze willen inrichten, gaan op zoek naar de mooiste en leukste items van andere stijlen.

Op de traditionele eclectische wijze wordt er van elke afzonderlijke stijl slechts één item gebruikt. Vandaag de dag gaat men meestal een aantal objecten van een welbepaalde stijl samenvoegen met andere objecten van een andere stijl. Dit doet men omdat het niet zo eenvoudig is om zelf zo’n stijl samen te stellen. Enkel de beste interieurdesigners kunnen ermee overweg, want bij velen wordt het meer een kakofonie aan kleuren en vormen.

Waar moet je op letten bij het invoeren van een eclectische stijl?

Heel veel mensen denken dat ze het concept mee hebben en ze gaan onmiddellijk aan de slag. Achteraf zijn ze meestal niet echt tevreden over het resultaat, aangezien het één grote warboel lijkt. Regels zijn er niet echt, maar er zijn wel enkele basisprincipes die je in het achterhoofd moet houden.

Ten eerste is het aan te raden om voor één grote eyecatcher te kiezen. Zoek een object uit dat in het middelpunt van de belangstelling gaat staan. Je moet er bovendien ook meteen voor zorgen dat dit het eerste object is dat men ziet bij het binnenkomen. Daarna kan je de ruimte gaan opbouwen rond dat ene element. Op die manier vermijd je dat de kamer er rommelig gaat uitzien.

Een tweede belangrijk punt, is ervoor zorgen dat het geen wirwar van voorwerpen wordt. Velen vatten eclectisch op als een druk interieur. Ze zetten zoveel mogelijk bij elkaar in een kleine ruimte, maar dat is helemaal niet de bedoeling. In een eclectisch interieur mag soberheid ook voorop komen te staan. Plaats daarom enkel objecten die effectief waarde toevoegen aan de ruimte. Je kunt verschillende soorten kunst gebruiken, maar je hoeft niet alles vol te plaatsen.

Zoals daarnet al kort aangehaald, ontstaat er voor velen een verwarring tussen eclectisch en kitsch. Er is echter een groot verschil tussen kunst en kitsch. Kitsch is eigenlijk niets meer dan een eclectisch interieur dat slecht werd samengesteld. Heel veel mensen zetten zomaar enkele voorwerpen bij elkaar. Alleen houden ze daarbij onvoldoende rekening met het kleurgebruik. Ook wanneer je een eclectisch interieur opbouwt, moet je een centrale kleur kiezen. Meestal wordt er gekozen voor een heldere kleur, die toch niet al te veel opvalt. In veel gevallen kiest men voor bepaalde tinten van blauw.

In welke woningen past een eclectisch design?

De woning bepaalt misschien niet altijd de interieurstijl, maar in het geval van een eclectisch interieur wel. Je kunt een eclectisch interieur moeilijker integreren in een moderne woning. Daarnaast past het meestal ook zeer moeilijk binnen woningen die langs buiten iets weg hebben van de industriële stijl. Een eclectisch design staat altijd best in een karaktervolle woning. Daarbij denk ik aan grote landhuizen, authentieke herenhuizen of zelfs kastelen mocht je in de mogelijkheid zijn om er één te kopen.

Vooral de combinatie tussen de authentieke gerestaureerde elementen en deze interieurstijl, zorgen ervoor dat ze beiden nog mooier tot hun recht komen. In plaats van elkaar te overtreffen, vullen ze elkaar heel mooi aan.

Naast karaktervolle woningen, wordt een eclectisch design ook regelmatig geïntegreerd in een landelijke woning. Denk bijvoorbeeld aan een oude hoeve die je hebt opgeknapt. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor iets rustigere elementen. In plaats van een hyper klassiek item, kan je bijvoorbeeld iets gewoon klassiek kiezen. Daarnaast zijn lichtere kleuren ook veel mooier in deze combinatie. Heel veel mensen in deze situatie gaan voor beige. Dat is namelijk heel makkelijk te combineren met enkele bruine meubels en grijze kunst items.

Houd altijd rekening met bovenstaande tips wanneer je een eclectisch interieur probeert in te voeren. Lees je ook heel goed in voor je er effectief aan begint en ga niet zomaar alles kopen. Maak eventueel eerst een collage met foto’s van de items die je zou willen gebruiken.

Overig
  • Unsplash