Verliefd op Filicudi: 'Wanneer we op Filicudi aankomen, verandert alles'

'Niet alleen het ritme van ons leven, maar ook de kleuren, de geuren, het eten en zelfs het sociale leven'

verliefd filicudi

De familie Barbareschi pendelt regelmatig tussen hun vaste huis in Rome en het vakantiehuis in Filicudi – een eiland dicht bij Sicilië. Met uitzicht op de oceaan, een zwembad voor een frisse ochtendduik en een droominterieur is het een idyllisch plaatje.

Filiculdi

Een aantal jaren geleden besloot Luca dat hij op het speciale Eolische eiland Filicudi een huis wilde bouwen. Wij geven hem groot gelijk, want op deze plek is het zelfs in de zomermaanden heerlijk rustig. Luca is een bekende Italiaanse acteur en zijn vrouw Elena, ooit werkzaam als producer, heeft zichzelf omgeschoold tot interieurontwerpster. Ze wonen het gros van de tijd met hun twee kinderen in Rome, maar reizen regelmatig af naar het vulkanische eiland. Een vrij onontdekte plek voor romantische zonsondergangen, wilde natuur en ietwat afgelegen visrestaurants aan rustige baaitjes. "Wanneer we op Filicudi aankomen, verandert alles. Niet alleen het ritme van ons leven, maar ook de kleuren, de geuren, het eten en zelfs het sociale leven", zegt Elena, die dit huis heeft omgetoverd tot de magische plek die het nu is.

Italiaanse Cubetti

Op het eiland wonen slechts tweehonderdvijftig mensen. Dus het vinden van een huis was nog een flinke klus. Luca wilde het liefst in een cubetti wonen – letterlijk vertaald als blokken. "Het is heel moeilijk om op de Eolische Eilanden cubetti te verkrijgen. Vaak zijn ze nog van mensen die vele jaren geleden naar Australië zijn geëmigreerd, toen de druif-luis de druivenranken op de Eolische Eilanden vernietigde en daarmee de bron van inkomsten voor veel locals." Luca was vastberaden en slaagde er in de loop der jaren in om maar liefst drie cubetti's te kopen. Deze zijn inmiddels allemaal met elkaar verbonden. Elena: "Toen ik in Luca's leven kwam stond de indeling van de woonruimte al vast. Ik ging aan de slag met het interieur en de buitenruimtes, die eigenlijk veel weg hebben van leefbare kamers.

Architectuur & traditie

Waar de woning van Luca en Elena veel unieke kenmerken heeft, is er één aspect dat er met kop en schouders bovenuit steekt: de ligging. De karakteristieke tuin dient als ingang van het huis en zorgt ervoor dat de terrassen een onbelemmerd uitzicht op zee hebben. Ze zijn gedeeltelijk overdekt – typisch voor de Eolische architectuur, zodat het nog steeds prettig is om buiten te zitten als de zon fel schijnt.

Dat Elena de lokale architectuur en tradities omarmt, komt ook op veel andere manieren in het huis terug. Zo kleuren de gevels en deur- en raamkozijnen wit en blauw en ook de gebruikte bouwmaterialen zijn verbonden met lokale tradities. In het bijzonder de versierde tegels die vroeger uit Napels werden geïmporteerd en per schip naar de eilanden werden gebracht door koopliefden. Zij kwamen malvasia – een zoete dessertwijn – afleveren en vroegen om Eolische kappertjes. De beste ter wereld. Alhoewel Elena de elementen uit het verleden heeft behouden, is het ook gelukt om de woning een eigentijdse uitstraling te geven. De betegeling in de gangen, keuken en woonkamer zorgt voor een tapijt look-and-feel, een subtiele verwijzing naar een oude traditie. De familieschatten en objecten van reizen naar het buitenland geven het huis een persoonlijk tintje.

Meer lezen over het prachtige vakantiehuis van Luca en Elena? Je leest het allemaal in de nieuwe Elegance. Nu in de winkels!

Lifestyle
  • Lotte van Zijl
  • Valentina Sommariva