Het echte verhaal: zo viel prins Charles als een blok voor Lady Diana Spencer

In 1980 kwam de prille romance van Lady Diana Spencer en kroonprins Charles aan het licht.

charles en diana

Ze hadden bewogen huwelijk, maar de prins en prinses van Wales waren jaren geleden écht stapel op elkaar.

Ontmoeting

Het was 1977, hij was 29, zij nog maar 16 toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Een onwaarschijnlijke ontmoeting die drie jaar later de geschiedenisboeken in zou gaan en benoemd werd tot dé royal bruiloft van de eeuw.

De 16-jarige Lady Diana Spencer werd voor het eerst voorgesteld aan de Britse kroonprins in Althorp, het huis van de familie Spencer. Hij was een gast van Diana haar oudere zus, Lady Sarah. Wat velen niet weten is dat Charles eerst een korte relatie met Sarah had. Die werd verbroken doordat Sarah met de pers gepraat zou hebben over 'haar duizenden vriendjes' en dat ze het niet zag zitten om met de prins te trouwen. Charles heeft de verkering na het lezen van het artikel uitgemaakt en zei tegen haar: "Je hebt zojuist iets ongelooflijk stoms gedaan." Pas drie jaar later kruisten de paden van Charles en Diana elkaar, want beiden werden uitgenodigd voor een diner bij een gezamenlijke vriend in Sussex. "Ik werd gevraagd om bij een paar vrienden in Sussex te verblijven en ook zeiden ze: 'Oh, de prins van Wales komt ook', en ik dacht: 'Ik heb hem in geen tijden meer gezien, dus leuk!", vertelde Diana in de documentaire Diana: In Her Own Words.

Eerste zoen

Ze voegde eraan toe: 'Hij had het net uitgemaakt met zijn vriendin en zijn vriend Mountbatten was net vermoord. Ik zei dat het leuk zou zijn om hem te zien. Ik was zo onder de indruk. Ik zat daar en deze man kwam binnen en ik dacht: 'Nou, ik ben deze keer behoorlijk onder de indruk.' Ik voelde me zo anders dan tijdens onze eerste ontmoeting." En dat gevoel was geheel wederzijds. "Charles was helemaal over the moon", vertelde de prinses. "We begonnen te praten over Mountbatten en de recente breuk met zijn vriendin en ik zei tegen hem: 'Je moet vast eenzaam zijn, je hebt iemand naast je nodig'. Vervolgens sprong hij op en begon hij mij te kussen. De rest van de avond waren we alleen nog maar samen en volgde hij me als een puppy."

Verloving

Toch waren de eerste dagen van hun prille verliefdheid niet echt prettig voor de prinses. "Hij was niet consistent met zijn hoffelijke vaardigheden. Hij belde me bijvoorbeeld een week lang elke dag en dan spraken we elkaar drie weken lang niet meer. Echt vreemd vond ik dat. Maar ik dacht ook: 'Nou goed, hij weet waar ik ben als hij me wil bereiken.'" Pas toen Diana een weekend in Balmoral had doorgebracht werden de tabloids wakker en werd in september 1980 de kop geschreven: 'Hij is weer verliefd' en werd de jonge romance als een lopend vuurtje wereldnieuws.

Diana en Charles waren nog maar zes korte maanden aan het daten toen Charles op één knie ging. Naar verluidt hadden de twee elkaar slechts 13 keer ontmoet. Op 24 februari 1981 maakte Buckingham Palace de koninklijke verloving bekend. And the rest is history...

Royalty
  • Beau Monde
  • BrunoPress