Kunst, theater & muziekagenda: juni 2024

Er valt weer een hoop te beleven!

kunst theater muziekagenda

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meest besproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

Verlies en vergeving

De steen in mijn mond van Matzer Theaterproducties is een aangrijpende voorstelling, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Negen toen de oorlog begon, veertien toen het zuiden werd bevrijd. Niet alleen zien we de oorlog door de ogen van een kind, we beleven ook een tijd waarin een groot drama zich voltrok in het gezin. Peer Wittenbols schreef de monoloog, opgevoerd door Juul Vrijdag, gebaseerd op het levensverhaal van Wittenbols' moeder.

T/m 9 oktober – matzer.org.

Improvisatie

Omroep HUMAN had jarenlang een bescheiden hit met het tv-programma De vloer op. Regisseur Peter de Baan vatte actuele maatschappelijke en relationele dilemma's in een improvisatieopdracht voor acteurs. In het theater krijgt dit een herhaling met unieke – steeds andere – avonden, waarbij ook het publiek mag meedenken. In een wisselende samenstelling met onder anderen Hanne Arendzen, Thomas Cammaert, Sanne den Hartogh, Marie Louise Stheins en Vincent Croiset.

T/m 11 juni – kobratheater.nl.

Callas

Voordat Pia Douwes in 2025 weer terugkeert in Elisabeth als de Oostenrijkse keizerin, reist ze langs de theaters als operazangeres Maria Callas in het toneelstuk Masterclass. Het stuk van de Amerikaanse auteur Terrence McNally zorgde op Broadway voor veel opschudding. Naast Douwes zien we onder meer Michelle van Veen, Amy Egbers en Mark Roy Luykx. In het stuk geeft Callas, in de herfst van haar carrière, masterclasses aan de presetigieuze Julliard School in New York. Haar stem is minder geworden, maar de lessen waren ongelooflijk populair. Met een air van superioriteit was ze genadeloos tegenover haar studenten Terwijl ze vocht met spoken uit het verleden.

T/m 15 juni – piadouwesinmasterclass.nl.

Julidans

Door heel Amsterdam zien we van 3 tot en met 16 juli de huidige stand van hedendaagse dans. De 34ste editie van Julidans heeft ITA als festivalcentrum, maar is op locaties in de hele stad te vinden. Benieuwd naar de rocksterren of rebellen van nu, de nieuwste trends, of de grote meesters van dit moment? Het festival presenteert dans en choreografen van over de hele wereld. Van Portugal tot aan Tsjechië, Brazilië, Griekenland en natuurlijk Nederland.

3 t/m 16 juli – julidans.nl.

Voeten in 't zand

Het strand van Scheveningen als bruisend festivalterrein. Festival Classique keert terug op de boulevard van het strand. Enkele hoogtepunten zijn pianist DeLange en het ligconcert van pianist Jeroen van Veen. Maar ook het Matangi Quartet met bandoneonist Carel Kraayenhoff en de veelzijdige harpist Remy van Kesteren zetten iets bijzonders neer. Het swingende slotconcert brengt de Haagse band Splendid samen met Sven Figee in een mix van reggae, jazz en klassiek.

13 t/m 15 juni – festivalclassique.nl.

Anne

Na een succesvolle tournee in 2010 is Je, Anne terug. De bekroonde musical haalt zijn inspiratie uit de dagboeken van Anne Frank. Een symbool voor een belangrijk stuk geschiedenis dat niet mag worden vergeten. Liedjes en dagboekfragmenten vormen een rode draad door de voorstelling. Silvana Rocha speelt Anne en Chris Tates vertolkt Otto Frank. Verder zien we onder anderen Marleen van der Loo, Floor Brüggenwirth, Mariska van Kolck en Wim Van Den Driessche.

T/m 31 mei – je-anne.nl.

Zomerconcerten

Meer dan 80 concerten in twee maanden tijd, de ZomerConcerten in het Concertgebouw zijn weer aanstaande. Het aanbod kan bijna niet diverser, van filmmuziek en een ligconcert tot een Chet Baker-eerbetoon van DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal en optredens van MEAU, Iris Hond én natuurlijk het Concertgebouworkest.

1 juli t/m 1 september – zomerconcerten.nl.

Mens vs. techniek

Hans Klok keert terug naar Koninklijk Theater Carré met een gloednieuwe show. Face the future wordt een reis door de tijd, maar ook nieuwe technologieën als artificial intelligence en virtual reality komen langs. Stanley Burleson regisseerde de show die een blik werpt op de toekomst van illusionisme. 's Werelds snelste illusionist laat op zijn unieke manier zien wat er gebeurt als de mens in conflict komt met technologie.

7 t/m 25 augustus – carre.nl.

Een nieuwe kunstenaar ontdekken, je favoriete galerie voor de zoveelste keer bezoeken of plaatsnemen in een prachtig theater; is cultuur snuiven in alle soorten en vormen helemaal jouw ding? Dan kun je hier je hart ophalen. Iedere maand vind je hier op Elegance een nieuwe kunst & cultuur agenda met de nieuwste theatervoorstellingen, must-see exposities en niet te missen muziekvoorstellingen.

Kunst & Cultuur
  • Adobe Stock