Kunst, theater & muziek agenda: september 2024

Kunstliefhebbers, opgelet! Iedere maand verzamelen wij voor jou de exposities, theater- en muziekvoorstellingen die de moeite waard zijn. Hieronder vind je de beste, mooiste en meest besproken tentoonstellingen en voorstellingen die in de nabije toekomst op de agenda staan.

EuropArtFair

EuropArtFair - Gashouder Amsterdam

De EuropArtFair keert van 6 tot en met 8 september 2024 voor de vijfde keer terug naar de Amsterdamse Gashouder, waar circa 100 kunstenaars een breed scala aan kunstvormen presenteren: van schilderijen en fotografie tot bronzen objecten en textielkunst. De beurs onderscheidt zich door directe interactie tussen kunstenaars en bezoekers, zonder tussenkomst van galeriehouders, mogelijk te maken. Bezoekers kunnen de kunstenaars dus persoonlijk ontmoeten, hun werk bespreken en kunst rechtstreeks – en voor een fijne prijs – van hen kopen.

Hieronder vind je alvast een selectie van de prachtige kunstwerken die je kunt verwachten op de EuropArtFair:

Tickets zijn verkrijgbaar via www.europartfair.com/tickets. Meer informatie? Neem een kijkje op de website van EuropArtFair!

Intiem tuinconcert met pianobroers Lucas & Arthur Jussen - Pullitzer Amsterdam

Op zondag 8 september 2024 organiseert Pullitzer Amsterdam een intiem concert door pianobroers Lucas en Arthur Jussen in de binnentuin van het hotel. Bekend om hun meesterlijke pianospel, brengen zij een gevarieerd repertoire met klassieke werken van Mozart, barok van Bach, en hedendaagse stukken van Igor Roma. Tijdens het concert wordt een exclusief 3-gangendiner bij kaarslicht geserveerd, met verfijnde gerechten waaronder tartelette met kaviaar en heilbot met truffel. Het belooft een magische avond te worden, waar muziek en gastronomie samenkomen in deze unieke setting in hartje Amsterdam.

Het tuinconcert vindt plaats van 18:00 tot 21:00 uur. Tickets kosten €169 per persoon, voor deze prijs geniet je van een aperitief, een 3-gangendiner en natuurlijk het betoverende concert van Lucas & Arthur Jussen.

Nooit eerder getoonde foto's in nieuwe tentoonstelling 'Soulmates' - Stedelijk Museum Breda

Vanaf 14 september 2024 is de tentoonstelling 'Soulmates' te zien in het Stedelijk Museum Breda, gelijktijdig met de start van BredaPhoto. De expositie toont een selectie van nog nooit eerder getoonde foto's uit de privécollectie van kunstverzamelaar Henri Swagemakers. Deze foto's, gemaakt door onder andere vooraanstaande fotografen zoals Ed van der Elsken, Erwin Olaf, Nan Goldin, en Shirin Neshat, weerspiegelen een diepe persoonlijke band die Swagemakers voelt met elk werk.

De collectie, die Swagemakers sinds de jaren '90 heeft opgebouwd, legt de nadruk op de mens als centraal thema. Meer informatie en tickets vind je op de website van Stedelijk Museum Breda.

Open Monumentendag Amsterdam

Op 14 en 15 september 2024 openen vijftig monumenten in Amsterdam hun deuren voor de 38e editie van Open Monumentendag, met als thema 'De Ondergrondse Stad'. Bezoekers krijgen toegang tot unieke locaties zoals kelders, tunnels, bunkers en archeologische vindplaatsen. Hoogtepunten zijn onder andere een exclusief bezoek aan de tombe van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk, en een bijzondere filmvertoning in de Vondelbunker, waar undergroundfilms worden gepresenteerd. Bezoekers krijgen zo de kans om de verborgen en historische kanten van Amsterdam te ontdekken.

Twaalfde Editie Unseen Photo Fair op het Westergasterrein in Amsterdam

De 12e editie van de Unseen Photo Fair vindt plaats van 20 tot en met 22 september 2024 op het Westergasterrein in Amsterdam. Zo'n 70 internationale galeries en 65 onafhankelijke uitgevers presenteren de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse fotografie. De beurs biedt een wereldwijd spectrum aan perspectieven, met deelnemers uit alle continenten.

Hoogtepunten zijn onder meer de solo presentaties van Viviane Sassen door Galerie Stevenson en Daniel Arsham door Galerie Ron Mandos. Nieuwkomer Einspach uit Budapest lanceert het werk van Tamas Dezsö. De Book Market toont een zorgvuldig geselecteerde mix van gevestigde en vernieuwende uitgevers. Daarnaast keert Unbound terug, met speciale aandacht voor fotografie op het snijvlak van andere kunstvormen, waaronder een uniek landschapskunstwerk van Elspeth Diederikx. Kortom: hier wil je bij zijn!

Het uitgebreide programma vind je hier, en tickets scoor je via deze link.

Andy Warhol in SCHUNCK Museum in Heerlen

De tentoonstelling 'Andy Warhol: Vanitas' opent op 15 september 2024 in SCHUNCK Museum in Heerlen. Deze expositie verkent thema's van eindigheid en spiritualiteit door middel van meer dan honderd werken en objecten uit The Andy Warhol Museum in Pittsburgh. Centraal staan Warhols schilderijen, zelden getoonde tekeningen van schedels en zelfportretten, geïnspireerd door het 17e-eeuwse Vanitas-genre. Daarnaast omvat de tentoonstelling iconische werken zoals de Self Portraits (1986), The Last Supper (1986), en de Death and Disaster-serie, evenals persoonlijke voorwerpen van Warhol.

De expositie, samengesteld in samenwerking met curator Patrick Moore, toont een zeldzaam intieme en kwetsbare kant van Warhol, die het leven en de vergankelijkheid ervan zowel somber als 'campy' wist vast te leggen. Meer informatie en tickets vind je hier.

Tentoonstelling 'Je moest eens weten' van Çiğdem Yüksel in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam

Van 28 september 2024 tot en met 25 mei 2025 vind je de tentoonstelling ‘Je moest eens weten’ van fotograaf en kunstenaar Çiğdem Yüksel in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De tentoonstelling is gebaseerd op het gelijknamige fotoboek en belicht de levensverhalen van de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland die vanaf de late jaren zestig naar ons land kwamen.

Yüksel, bekend om haar persoonlijke betrokkenheid en vernieuwende aanpak, verzamelde 22 unieke verhalen ondersteund door foto's, interviews, en nieuwe portretten. Deze verhalen behandelen thema's zoals migratiepijn, heimwee, emancipatie, en hun rol in de Nederlandse economie. Een centraal element is een video-installatie waarin Yüksel reflecteert op haar overleden oma.

Ga voor meer informatie naar de website van het Nederlands Fotomuseum.

Kunst & Cultuur
  • EuropArtFair