Leesplezier bevorderen in groep 7

In groep 7 van de basisschool worden kinderen steeds meer uitgedaagd op het gebied van leesvaardigheid. Het is belangrijk om het leesplezier bij kinderen te bevorderen, zodat ze gemotiveerd blijven om te lezen en hun leesvaardigheid verder te ontwikkelen. Hier zijn enkele tips om leesplezier te stimuleren en kinderen enthousiast te maken over lezen in groep 7.

Het belang van voorlezen

Voorlezen is een krachtig middel om het leesplezier bij kinderen te bevorderen. Door regelmatig voor te lezen, worden kinderen blootgesteld aan verschillende verhalen en genres, wat hun interesse in lezen kan aanwakkeren. Ook kunnen ze zo kennismaken met nieuwe woorden en zinsstructuren, wat hun begrip van teksten kan vergroten.

Creëer een leesvriendelijke omgeving

Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin lezen wordt aangemoedigd en gestimuleerd. Zorg voor een gevarieerde collectie boeken die aansluiten bij de interesses en leesniveaus van de kinderen. Richt een gezellige leeshoek in waar kinderen in alle rust kunnen genieten van een goed boek.

Interactief voorlezen

Naast het voorlezen van verhalen, is het ook waardevol om interactief voor te lezen. Stel vragen tijdens het voorlezen om het begrip van de tekst te bevorderen en moedig kinderen aan om mee te denken over het verhaal. Op deze manier worden kinderen actief betrokken bij het leesproces en kunnen ze meer plezier beleven aan het verhaal.

Leesactiviteiten en spellen

Organiseer leesactiviteiten en spellen die het leesplezier bevorderen en tegelijkertijd de leesvaardigheid van kinderen versterken. Denk aan leesbingo, waarbij kinderen verschillende soorten boeken moeten lezen om een rijtje vol te krijgen, of een boekenclub waarin kinderen met elkaar kunnen praten over hun favoriete boeken.

Begrijpend lezen oefenen

Naast het stimuleren van leesplezier is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het oefenen van begrijpend lezen. Door regelmatig begrijpend lezen te oefenen in groep 7 kunnen kinderen hun leesvaardigheid verder ontwikkelen en leren ze teksten beter te begrijpen en interpreteren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het maken van opdrachten en het bespreken van teksten in de klas.

Samen lezen

Moedig kinderen aan om samen te lezen, bijvoorbeeld in duo’s of in kleine groepjes. Door samen te lezen kunnen kinderen elkaar helpen en stimuleren, en kunnen ze ervaringen delen en praten over de boeken die ze lezen. Dit kan het leesplezier vergroten en kinderen motiveren om meer te lezen.

Leesplezier bevorderen in groep 7 is essentieel voor de verdere ontwikkeling van leesvaardigheid en taalbegrip. Door gebruik te maken van diverse strategieën en activiteiten kunnen leerkrachten en ouders kinderen ondersteunen en aanmoedigen om met plezier te blijven lezen.

Beeld: Lina Kivaka via Pexels

Laatste nieuws