Jane Goodall: ‘Mijn jongere zelf adviseren? Dat lijkt me geen goed idee’

’s Werelds beroemdste antropologe en biologe inspireert al decennia miljoenen mensen.

Los Angeles Premiere Of Jane Season 1

’s Werelds beroemdste antropologe en biologe Jane Goodall inspireert al decennia miljoenen mensen. Haar nieuwste project is de film Jane Goodall: Reasons for Hope, over mensen die het verschil maken. Elegance sprak met de 89-jarige. "Mensen lijken te vergeten dat we deel uitmaken van de natuurlijke wereld. We zijn ervan afhankelijk."

Natuurlijke wereld

Valerie Jane Morris­ Goodall heeft haar leven gewijd aan het bestuderen van de aarde en haar wezens, en op 89­jarige leeftijd wordt ze nog steeds geïnspireerd door de mogelijkheden die onze enorme planeet en het menselijk vernuft kunnen creëren. Tegenwoordig treedt ze op over de hele wereld met onder meer lezingen, bespreekt ze milieucrises en daagt ze nieuwe genera­ties uit om oplossingen te zoeken om de ramp die ze hebben geërfd, het hoofd te bieden.

Volgens de biologe stort het ecosysteem in, iets wat wij mensen lijken te vergeten. "Opgesloten in steden en dorpen, vaak in de ban van een virtuele realiteit, lijken mensen te vergeten dat we deel uitmaken van de natuurlijke wereld. En niet alleen dat, we zijn ervan afhankelijk. Als we zo doorgaan, zijn we gedoemd", vertelt ze.

Verschil maken

Vanwege die gepassioneerde drive zou Dr. Goodall haar jongere zelf in 1956, toen haar werk begon, niets adviseren. "Als ik met die Jane kon praten, zou ik haar geen advies geven, want alles wat ik destijds deed, leidde – in goede of slechte zin – tot de juiste conclusie. Ik denk dat het een grote vergissing zou zijn geweest om die jonge Jane enig advies te geven." Wat ze wel hoopt, is dat de positieve verhalen uit de film Jane Goodall: Reasons for Hope mensen van alle leeftijden zal inspire­ren om een verschil te maken in de wereld om hen heen.

Confronteren

De alarmerende omstandigheden, zoals het verlies aan biodiversiteit, worden door Goodall keer op keer onderstreept. In haar bijna 90 jaar op planeet Aarde is dat voor haar het meest confronterend. "Toen ik jong was, kon ik ’s nachts geen raam open laten staan als het licht aan stond, omdat je kamer vrijwel onmiddellijk vol zat met motten en andere nachtelijke insecten. Nu ben ik opgewonden als er één mot naar binnen vliegt", vertelt ze. "En zoals we nu weten, vormen insecten een belangrijk onderdeel van het dieet van talloze dieren."

Afhankelijk

Het benadrukt volgens haar hoe afhankelijk we zijn van gezonde ecosystemen en daarom blijft het na decennia nog steeds Goodalls missie om een wereld te creëren waarin we in harmonie kunnen leven met respect voor de natuur, de dieren en elkaar. "We moeten een bepaalde arrogantie verliezen. Alleen maar omdat we hersenen hebben die een raket kunnen ontwerpen die naar Mars gaat, betekent niet dat we meer recht hebben om op deze planeet te zijn dan een octopus", zegt ze. "We moeten ons realiseren dat we deel uitmaken van deze natuurlijke wereld en dat ons leven ervan afhangt."

Het hele interview lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: NL Beeld