Laurie Lancee over Vini Mini: ‘Ik wil ouders helpen om een voedselallergie te voorkomen bij hun baby’

'We starten nu met de 'A van allergie', maar we hopen te kunnen bijdragen aan het voorkomen van meer chronische ziekten.'

Laurie Lancee won 3 november de FEM-START Up Awards – Powered by Antler: een ondernemers pitch competitie, waarmee ze een investering van maar liefst €100.000,- in de wacht sleepte. Terecht wel. Want Vini Mini is op een missie om voedselallergieën bij de allerkleinsten te voorkomen. Hoe? Ze helpen nieuwe ouders om, zodra het kindje aan hapjes begint, op een gezonde, makkelijke en veilige manier allergenen toe te dienen. Laurie’s zoontje Viggo heeft een ernstige allergie voor ei; en na onderzoeken bleek hij ook een allergie te ontwikkelen voor pinda’s en noten. Dankzij het vroeg en vaak geven van pinda’s en noten is hij uiteindelijk niet allergisch geworden. In gesprek met Elegance praat ze over haar succesvolle onderneming.

Welke studie heb je gevolgd?

“Na mijn VWO wist ik eigenlijk niet wat ik wilde. Ik wist alleen dat ik graag in het buitenland wilde werken en een brede opleiding wilde volgen. Ik koos uiteindelijk voor de Hogere Hotelschool in Den Haag, volgde een opleiding tot Registercontroller en rondde vervolgens verschillende cursussen af, waaronder de cursus: Levensmiddelentechnologie.”

Wat heb je na je studie gedaan?

“Na mijn studie aan de Hotelschool en stages in Parijs en Shanghai, ging ik werken bij een Amerikaans consultingbedrijf in Londen. Ondertussen studeerde ik door om mijn masters in controlling (Register Controller) te behalen. Ik werkte vervolgens 15+ jaar in verschillende finance en business control-rollen bij grote corporates, zoals HEINEKEN. Mijn laatste functie (in loondienst) was Business Controller Europa bij HEINEKEN.”

Waar kwam het idee voor Vini Mini vandaan?

“Mijn tweede zoontje, Viggo, kreeg een levensbedreigende allergische reactie na het eten van een klein stukje ei. Hij was toen zes maanden oud en het was echt kantje boord. We waren op dat moment in Spanje op vakantie en moesten met de campingdokter mee in de auto met een overhemd uit het raam, tegen de richting in. De ambulance kwam ons tegemoet, omdat we anders te laat zouden zijn. Eenmaal aangekomen, werd er een EpiPen gezet en was alles weer als normaal. Ogenschijnlijk dan. Deze gebeurtenis heeft een diepe impact op mij gemaakt. Er werd dan ook PTSS geconstateerd. Hiervoor ben ik gelukkig goed behandeld, maar mijn leven stond op z’n kop. Eenmaal terug in Nederland bleek Viggo namelijk niet alleen allergisch te zijn voor ei, maar bij bloedtesten en huidpriktesten in het ziekenhuis reageerde hij ook op pinda, cashew, hazelnoot, walnoot en melk. De artsen zeiden dat als we nu niks zouden ondernemen, hij voor 99,99% zekerheid ook een allergie zou ontwikkelen voor deze allergenen. We hebben toen, onder begeleiding van een medisch team, schematisch deze allergenen gegeven, in opbouwende hoeveelheden. Dit werkte! Toen Viggo 1 jaar oud was, kon hij al deze producten eten.”

Hoe kwam je op het idee voor Vini Mini?

“De gebeurtenis met Viggo heeft zoveel impact op me gemaakt. Ik wilde hier wat mee doen. Ik wilde het negatieve in iets positiefs omzetten. Zo vormde mijn missie: ouders helpen om een voedselallergie te voorkomen bij hun baby. Ik wilde ten eerste zorgen dat geen andere ouder zo’n heftige traumatische ervaring hoefde mee te maken als ik had gedaan. Want ik weet nu: die ervaring had ik niet hoeven hebben, als ik op het juiste moment en met de juiste dosering allergenen was gestart. Ten tweede wilde ik ouders een gezonde, makkelijke en veilige manier bieden om dit aan te pakken. Dit resulteerde in Vini Mini (vernoemd naar Viggo), het bedrijf vanuit waar we gezonde, makkelijke en veilige pinda- en notenpoeders presenteren, die je door het hapje van je baby kan voeren. De juiste dosering op het juiste moment, voor jouw baby.”

Je hebt de FEM-START Up Awards gewonnen, hoe kwam je op het idee om mee te doen?

“Ik ken FEM-START al langer, want ik heb zelf meegedaan aan het mentorprogramma dat ze aanbieden. Ik vind het fantastisch wat Marian en haar team doen voor vrouwelijke ondernemers. Naast tools zoals hun learning platform, bieden ze vrouwelijke ondernemers ook een platform om zich te presenteren en leren ze hen om te vertellen wat hun ‘ASK’ is! Dus toen ik de aankondiging van de awards zag, aarzelde ik geen moment. Want ook al win je niet: meedoen alleen al geeft superveel publiciteit en netwerkmogelijkheid. De eerste prijs: een 100K investering van Antler, maakte het glashelder: hier ging ik aan meedoen. Bij Vini Mini zijn we op het moment bezig met een fundingronde en het is fantastisch dat we Antler er nu als partner bij hebben.”

Vini Mini
De FEM-START Up Awards – Powered by Antler

Wat zijn je ideeën met de investering die je hebt gewonnen?

“Met de investering van Antler die we hebben gewonnen, gaan we ons productassortiment uitbreiden. Uitbreiden naar andere markten en ons team uitbreiden. Fijn aan Antler als partner: zij hebben een grote database met talentvolle mensen!”

Je hebt zelf zonen, hoe combineer jij het moederschap met het ondernemen?

“Ik heb zelf drie zoontjes (8, 5 en 3), waarvan er gelukkig maar een met allergieën kampte. Ouderschap en ondernemen gaat naar mijn idee juist heel goed samen. Als ondernemer ben je namelijk een stuk flexibeler, dan wanneer je in dienst bent. Ik kan relatief makkelijk prioriteiten stellen en mijn eigen tijd indelen. Ik kan bijvoorbeeld ook in de weekenden of avonden werken, als ik doordeweeks bijvoorbeeld een keer met een schoolreisje mee wil.”

Je houdt dus alle ballen hoog, hoe doe je dat? Wat is je drijfveer?

“Ik denk dat de eerste jaren als ouders (de Tropenjaren) voor elke ouder zwaar zijn. Vooral omdat je zoveel ballen hoog moet houden. Kinderen, werk, sport, vrienden en een relatie. Vooral als je perfectionistisch bent (wat ik ben), is dit erg lastig. De remedie? Aan jezelf toegeven dat het niet altijd perfect hoeft en het ook best eens oké is om een keer het sporten te skippen, of niet een zelfgemaakte bananencake als traktatie mee te geven. Niet te hoge eisen stellen aan jezelf. Ik denk dat het belangrijker is dat je echt in het moment leeft en daar zoveel mogelijk van geniet; dus als je met je kinderen of met werk bezig bent, niet met andere dingen bezig bent. Dit lukt me niet altijd hoor, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te doen, zodat ik op alle vlakken 100% kan genieten.”

Wat is jouw kracht en wat is juist jouw zwakte?

Als ondernemer kun je niet perfectionistisch zijn. Dat is iets waar ik wel tegen aan ben gelopen bij het starten van Vini Mini. Bij een start-up moet je soms gewoon starten met iets wat nog niet helemaal perfect is, en daar van leren. Anders duurt het te lang. En iets wat perfect is in jouw ogen, hoeft ook helemaal niet perfect te zijn in iemand anders zijn ogen.”

Wat zijn absolute hoogtepunten binnen jouw loopbaan?

“Ik heb gedurende die paar jaar bij Vini Mini meer geleerd dan in 15+ jaar bij grote corporates. Dat vind ik een absoluut hoogtepunt, want ik vind leren en zelfontwikkeling het belangrijkste en fijnste wat er is! Daarnaast ben ik supertrots op onze Raad van Advies, met alle relevante medische experts. En ik ben superblij dat ik elke dag samen kan werken met één van mijn beste vriendinnen, Jozien Boersma. Naast dat we het dus goed kunnen vinden met elkaar, voegt ze als mede-oprichtster ook veel waarde toe met haar achtergrond in marketing bij babyvoedingsbedrijven. Het is denk ik key om in het geval van een start-up iemand te hebben met wie je lief, maar vooral ook heel veel leed kunt delen. Het moment dat je een eigen product in handen hebt, vind ik ook fantastisch. Daar gaan zoveel bloed, zweet en tranen in zitten. Ook alle goede reviews van ouders en zorgprofessionals en het feit dat mensen bijna huilend van blijdschap op de 9-maandenbeurs langskomen om ons te bedanken. Daarnaast is een hoogtepunt dat mijn zoontje Viggo, de reden van mijn start van de Vini Mini-reis, nu onze Vini Mini flips meeneemt naar school om te trakteren voor zijn verjaardag! Dat hij dit nu gewoon kan eten en ook zo trots (net als mijn andere zoontjes) is dat zijn mama pindaflips maakt! Dat hij dit nu gewoon kan eten en ook zo trots (net als mijn andere zoontjes) dat zijn mama pindaflips maakt!”

Vini Mini
Laurie & Jozien

Heb jij nog grote dromen voor de toekomst?

“Onze focus ligt nu op bijdragen aan het voorkomen van voedselallergie bij alle baby’s in Europa. Dit is een grote missie, want een op de vier kinderen heeft nu een voedselallergie en dit aantal stijgt. Dus zaak is om zoveel mogelijk ouders te bereiken en te helpen om deze stijgende trend te stoppen.”

“Maar er is zoveel meer dat je kunt doen qua preventie in de eerste duizend dagen van het leven (pre-conceptie tot een kindje twee jaar oud is). We starten nu met de ‘A van allergie’, maar we hopen te kunnen bijdragen aan het voorkomen van meer chronische ziekten en zo een key player te worden in de wereld van preventieve kindergezondheidszorg.”

Heb jij een advies voor mensen die een eigen bedrijf willen opstarten?

“Ja, ik zou zeggen: probeer het gewoon! You can never lose, only learn. Maak een plannetje, praat met een aantal mensen en begin gewoon. Als het niet werkt, kun je altijd nog shiften of weer terug naar af. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd! Oh, en mochten mensen twijfelen? Je mag me altijd benaderen voor vragen!”

Beeld: Laurie Lancee

Laatste nieuws