Klaar voor de wintersportvakantie met het digitale vignet 

Goed om te weten!

Het winterseizoen is door de vele sneeuwval vroeg in het seizoen alweer in volle gang. Staat je wintersportvakantie met de auto al op de planning, zorg dan dat je goed voorbereidt op pad gaat. Zorg dat je winterbanden op je auto liggen, dat je sneeuwkettingen bij je hebt en dat je voor je op reis gaat je vignet aan te vragen. Vroeger was het nog wel eens een gedoe om dat vignet aan te vragen en op je voorruit te plakken, tegenwoordig gaat dat een stuk makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld je vignet digitaal aanvragen via i-vignette.com.

Wat is een vignet?

Waar je in Nederland overal op de snelweg kunt rijden zonder tol te betalen is dat in veel landen niet het geval. Zeker in Centraal-Europa moet je in veel landen een verplicht autovignet hebben voor het gebruik van de snelweg, dus ook voor je wintersportreis. Dat geldt voor de auto, maar ook voor de motor en camper. Dat vignet is dan voor een bepaalde tijd geldig en geeft je het recht om van het wegennetwerk gebruik te maken op weg naar je wintersportbestemming.

Het digitale autovignet 

Het autovignet was vroeger een sticker die je op de voorruit moest plakken. Dat was nogal eens een geklooi, want die moest je van tevoren aanvragen en hopen dat deze in de brievenbus bezorgd werd. Of je moest ergens bij de grens stoppen om het vignet te kopen, waardoor je nogal eens moest zoeken en kostbare tijd verloor.  

Tegenwoordig kan dat echter allemaal digitaal. Je kunt voor alle landen in Europa die je met de auto aandoet het vignet online aanvragen door je kenteken te registreren en je kunt het dan ook direct betalen. Dat scheelt dus een hoop tijd en gedoe. Met camera's langs de weg wordt automatisch gecontroleerd of je kenteken wel aan een geldig autovignet gekoppeld is, dus is het vrijwel onmogelijk om onder de verplichting uit te komen. 

Het vignet voor de wintersportvakantie 

In de wintersportlanden wisselt het nogal of je een vignet nodig hebt of niet. Zo is Duitsland tolvrij en heeft Frankrijk zijn eigen systeem van tolwegen waar je door het poortje moet, dus heb je daar geen speciaal autovignet nodig. Voor Oostenrijk en Zwitserland geldt wel de verplichting van een autovignet voor de snelwegen. Voor belangrijke tunnels heb je daarbovenop soms nog een extra vignet nodig. Ook in landen als Tsjechië, Slovenië en Kroatië heb je een autovignet nodig. De vignetten hebben niet allemaal dezelfde geldigheidsduur, dus plan je wintersportreis goed en voorkom dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Beeld: Adobe Stock