Film & tv-agenda: deze films moet je zien

Staat er al een favoriet tussen voor jou?

Nu de maanden steeds kouder worden, liggen we spontaan met een dekentje en een lekkere warme kop thee op de bank. Des te leuker is het om een leuke film of serie op te zetten, toch? Daarom zetten wij een aantal must see films en series voor je op een rijtje uit onze film & tv-agenda.

Napoleon

Joaquin Phoenix en regisseur Ridley Scott komen na Gladiator weer samen voor een historisch actie-epos. Napoleon vertelt over diens snelle, meedogenloze klim tot keizer. Het verhaal wordt verteld aan de hand van zijn verslavende, grillige relatie met ware liefde Joséphine (gespeeld door Vanessa Kirby, bekend van The Crown). De film laat het publiek, via enkele van de meest dynamische oorlogsscénes ooit gefilmd, kennismaken met Napoleons geraffineerde militaire en politieke strategieën. Naar verwachting verschijnt de film eind dit jaar op Apple TV+.

Napoleon, vanaf 23 november.

May December

Voor zijn tiende film lijkt regisseur Todd Haynes (Far from heaven, Carol) geïnspireerd te zijn door een zaak uit 1997 over een leerkracht die een relatie had met haar 12-jarige leerling. Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen bereiden Gracie (Julianne Moore) en haar 2 jaar jongere man (Charles Melton) zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. Relaties komen onder druk te staan na de komst van een Hollywood-actrice (Natalie Portman) die het stel bestudeert voor een film waarin ze Gracie zal vertolken. De verschillen en overeenkomsten tussen de vrouwen gaan in elkaar overvloeien. Een terugkeer naar Haynes’ oorsprong van pijnlijke karakterstudie.

May December, vanaf 30 november.

May December
May December

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Anton Corbijn regisseerde deze boeiende documentaire over designerstudio Hipgnosis dat legendarische albumcovers creëerde voor Pink Floyd, 10CC, Led Zeppelin, Paul McCartney en vele anderen. Zoals we van Corbijn gewend zijn, maakt hij meesterlijk gebruik van zwart-wit, zowel om archiefbeelden te matchen als om een tijdloos gevoel te creëren. Kleuraccenten zijn enkel gereserveerd voor de albumafbeeldingen als middelpunt van een iconisch muziektijdperk. Met nieuwe interviews met onder anderen Roger Waters, Paul McCartney, Noel Gallagher, Jimmy Page en David Gilmour.

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis), vanaf 23 november.

Squaring the Circle
Squaring the Circle

De Bezette stad

Regisseur Steve McQueen (12 Years a Slave) maakte deze aangrijpende documentaire over zijn geadopteerde thuisstad Amsterdam. Geïnspireerd op het boek Atlas van een bezette stad – Amsterdam 1940 – 1945 van zijn partner Bianca Stigter. Het levert een intrigerend portret op. Van een stad tijdens de nazi-bezetting én een reis door de recente Amsterdamse jaren van de pandemie en protesten. Even hoopgevend als verpletterend.

De Bezette stad, vanaf 30 november.

De Bezette stad
De Bezette Stad

Reality

Dat waarheid gekker is dan fictie bewijst dit nieuwe intense, waargebeurde drama met Sydney Sweeney. Deze film gaat over een twintiger die wordt beschuldigd van het lekken van een geheim document over de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2016. De opnames van de echte gesprekken met klokkenluider Reality Winner (Sweeney) met de FBI-agenten vormden de basis voor deze film.

Reality, vanaf 2 november.

Reality
Reality

Naast deze films en series zijn er ook andere goede films en series die je kunt streamen: Gilmore Girls, over de levens van moeder Lorelei en dochter Rory in Stars Hollow, is de absolute favoriet van velen. Maar ook BECKHAMFERRY: De SerieSlyLocked In, A Short History of the Moors en Once Upon a Time zijn uiterst vermakelijk om naar te kijken.

Beeld: May December

Laatste nieuws