Waarom je vitamine C zou moeten opnemen in je skincareroutine

Vitamine C heeft veel voordelen voor je huid.

A beautiful young woman uses a moisturizing anti-aging facial serum in the bathroom. Body skin care and cosmetic application concept

Een goede skincareroutine is key voor een smooth skin. Er komen steeds meer middeltjes bij die jouw huid zouden laten stralen. Elke week duikt er wel weer een nieuwe trend op of gaat er iets viral wat je zou moeten proberen. Hoewel trends komen en gaan, is er iets wat je volgens dermatologen altijd moet gebruiken: vitamine c.

Bescherming tegen radicalen van buitenaf

Vitamine C wordt niet voor niets door dermatologen aangeprezen. Als een product belooft je een ‘stralende huid’ of een ‘glowy skin’ te geven, zit er hoogstwaarschijnlijke vitamine C in verwerkt. Vitamine C gaat oxidatieve stress tegen, het proces dat normaal gesproken leidt tot een doffe huid. Vitamine C-serum zou daarom het geheim zijn achter een mooie glow.

Want wist je dat Vitamine C een van de krachtigste skincare-antioxidanten is die er te vinden is? Dit betekent dat het je huid helpt beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Vrije radicalen tasten je collageenreserves aan, waardoor je huid er doffer, minder stevig en ouder uit gaat zien. Antioxidanten als vitamine C gaan deze vrije radicalen tegen voordat ze schade kunnen toebrengen aan je huid. Met andere woorden: roodheid en andere verkleuringen worden minder zichtbaar en je huid wordt beschermd tegen schadelijke stoffen in je omgeving, zoals luchtvervuiling, uitlaatgassen van auto's, sigarettenrook, vuil en UVA/UVB-stralen.

Daarnaast stimuleert vitamine C de aanmaak van collageen in je huid, wat helpt om fijne lijntjes en rimpels tegen te gaan. Ook werkt een vitamine C-serum ontstekingsremmend. Ideaal dus voor mensen die last hebben van acne, vettigheid of mee-eters of mensen die graag wat anti-aging eigenschappen willen.

Houdbaarheidsdatum en gebruik

Heb je een vitamine C serum in huis gehaald? Dan is het goed om te weten dat er een houdbaarheidsdatum aan verbonden zit. Deze staat hoogstwaarschijnlijk op het product vermeld, maar het is goed om de eigenschappen van het serum in de gaten te houden. Zodra je het serum van kleur, textuur, geur is veranderd of troebel wordt, moet je onmiddellijk stoppen met het te gebruiken, want dan is het serum geoxideerd en dus verlopen. Vitamine C serums hebben meestal een houdbaarheid van ongeveer zes maanden tot een jaar na opening.

Hoe gebruik je het serum dan precies? Anders dan andere serums hoef je vitamine C niet twee keer per dag aan te brengen. Een keer per dag, het liefst 's ochtends is genoeg. Je kunt het serum ook 's nachts aanbrengen, maar combineer 'm dan niet met andere actieve serums of crèmes die bijvoorbeeld retinol bevatten.

Als je je huid hebt gereinigd en hebt gehydrateerd kun je het serum aanbrengen. Daarna kun je je moisturizer of SPF aanbrengen. Tevens versterken SPF en vitamine C elkaar. Beiden werken namelijk om de effecten van oxidatieve stress op je huid te verminderen en samen werken ze nog beter dan alleen!

Bron: The Every Girl | Beeld: Adobe Stock

Beauty
  • A beautiful young woman uses a moisturizing anti-aging facial serum in the bathroom. Body skin care and cosmetic application concept.