Dermatoloog vertelt: wat is rosacea en wat kun je eraan doen?

De huidaandoening komt vaker voor dan je zou denken.

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening, maar eigenlijk weten we er helemaal niet zoveel over. Een dermatoloog vertelt wat het inhoudt en wat je er zelf aan kunt doen – spoiler alert: je skincare kan een grote rol spelen.

Wat is rosacea?

Net als andere huidaandoeningen zoals acne en eczeem, komt rosacea veel voor. Het wordt vaak geassocieerd met rode wangen, maar meestal gaat het veel dieper dan dat. "Het is een chronische aandoening die verschillende huid- en oogveranderingen kan veroorzaken", zegt dermatoloog dr. Emma Craythorne. "Het treft voornamelijk het midden van het gezicht, met bevindingen zoals aanhoudende roodheid in het midden van het gezicht, puistjes, blozen, telangiectasia (zichtbare aderen), roodheid en soms verdikking van de huid."

De aandoening komt vooral voor bij volwassen ouder dan 30 jaar, en komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken en triggers

De veelvoorkomende oorzaken van rosacea is vooral te wijten aan genetica en waar we onze huid aan blootstellen, zegt dr. Craythorne. "En hoewel de exacte oorzaak ervan onbekend is, zijn er een paar factoren – waaronder schade door de zon en abnormale bloedvaten in het gezicht – die verantwoordelijk kunnen zijn, maar het huidige bewijsmateriaal is niet zeker." Daarnaast zijn er ook triggers die het kunnen verergeren. Denk aan stress, zware lichamelijke inspanning, warme dranken, alcohol, cafeïne en bepaalde gekruide voedingsmiddelen.

Wat kun je eraan doen?

Doordat het verschillende oorzaken kan hebben, is er niet één specifieke behandeling die je hiervan af gaat helpen. Wel kan het de klachten verminderen als je producten gebruikt met ingrediënten, zoals azelaïnezuur 15%, ivermectine 1% en tretinoïde 0,05%. Ook kan het helpen om je skincare routine fuss-free te maken. "Gebruik een goede vochtinbrengende crème, een zachte reiniger (nooit schuimend) en SPF", zegt de dermatoloog.

Bron: Stylist.co | Beeld: Adobe Stock