Iris van Herpen presenteert collectie 'Architectonics' op Parijse Haute Couture week

Voor deze collectie liet de ontwerpster zich inspireren door de toekomst van drijvende steden en het concept van bionisch design.

Jurken die tot leven komen en een kijkje in de toekomst. De nieuwe collectie van Iris van Herpen is er weer een om van te smullen. Haar nieuwe collectie 'Architectonics' komt tot leven tijdens de Parijse Haute Couture week '23.

Haute couture met visie

Voor de collectie liet de ontwerpster zich inspireren door de toekomst van drijvende steden en het concept van bionisch design. De creatieve reis van Van Herpen begon met de visionaire ideeën van Jacques Rougerie, een Franse architect en oceanograaf, die ook wel bekend stond als de Architect van de Zee. Wat het werk van Rougerie zo inspirerend maakt, is dat het een brug slaat tussen wetenschappelijk onderzoek en architectonische innovatie.

Met de collectie probeert de ontwerpster de ingewikkelde relatie tussen de oceanen en stedelijke omgeving te visualiseren, net als Rougerie dat deed. Het resultaat: haute couture dat je een blik op de toekomst biedt.

Andere looks uit de collectie zijn gebaseerd op Oceanix, de eerste drijvende stad dat momenteel gebouwd wordt in Zuid-Korea. Dit is het eerste grote project van stedenbouw op het water, wat ontworpen wordt door architect Bjarke Ingels. Oceanix integreert afvalvrije en circulaire systemen, gesloten watersystemen, energieneutraliteit en het herstel van leefgebieden aan de kust.

[gallery ids="494169,494170,494171,494172,494173" link="none" size="large" td_select_gallery_slide="" td_gallery_title_input=""]

Dit zie je terug in de ontwerpen van Van Herpen, waarbij de dynamische energie van het ontwerp zichtbaar is in explosieve patronen van licht en schaduw die rond het lichaam vibreren. De fractale vormen, geodetische leegtes en vervormde perspectieven herdefiniëren de traditionele grenzen van de mode, precies wat we van het modelabel zijn gewend.

Digitaal gemodelleerd

Voor de collectie focuste Van Herpen zich op de fysiologische, gedrags- en structurele aanpassingen van biologische organismen om tot de nieuwe couture-technieken te komen. Elke look werd daarom digitaal gemodelleerd voordat het fysieke drapeerproces begon.

Bijzonder feitje: de looks zijn meestal afgewerkt met de architectonische 'Bionic'-laarzen die digitaal zijn gemodelleerd en 3D-geprint in samenwerking met Scry. De juwelen zijn ontwerpen in samenwerking met Malakai en Rinaldy Yunardi.

Bron en beeld: Iris van Herpen