Geloof het of niet: dit effect heeft een luchtreiniger op je slaap

Een goed matras, fijn beddengoed en verduisterende gordijnen: er zijn verschillenden dingen die wonderen zouden verrichten voor je slaapkwaliteit. Maar er is er eentje die je misschien niet zag aankomen: een luchtreiniger.

Onderzoek

Dyson heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren door de University of Reading en de University of Sussex waaruit is gebleken dat luchtreinigers een positief effect hebben op slaap. Niet alleen de slaaptijd verbetert met een air purifier in de kamer, het heeft ook effect op de kwaliteit van slapen.

Tijdens de studie sliep een groep mensen met een Dyson-luchtreiniger met werkend HEPA-filter, en op een ander moment met een Dyson-luchtreiniger met placebofilter. Op de avonden waarmee ze met de air purifier mét HEPA-filter sliepen, waren de slaapresultaten duidelijk beter. Zo sliepen ze onder andere 12 minuten per nacht meer.

Heerlijk slapen

Dat de luchtkwaliteit buiten niet ideaal is, wist je waarschijnlijk al. Maar dat-ie in je huis óók slecht kan zijn, komt misschien als een verrassing. Sterker nog: de lucht binnenshuis is soms wel tot vijf keer meer vervuild dan buiten. Wij spraken hierover met Matt Bird, Lead Design Engineer bij Dyson. “Verschillende veelvoorkomende items in ons huis, zoals gasfornuizen, schoonmaaksprays, huisdieren, bloemen, sigaretten en kaarsen, kunnen allemaal bijdragen aan deeltjes en gassen die luchtvervuiling veroorzaken. Naarmate huizen in de loop der jaren energiezuiniger zijn geworden, zijn ze beter afgesloten – en dit kan vervuiling binnen vasthouden, waardoor de concentratie in de loop van de tijd mogelijk toeneemt in vergelijking met buitenshuis, waar wind en weer de vervuilingsconcentraties kunnen vermengen en verdunnen”, legt hij uit. En dat kan groot effect hebben op je slaap.

Maar wat doet zo’n luchtreiniger dan om de slaap zo te verbeteren? “Er zijn een aantal bronnen van deeltjesvervuiling in de slaapkamer, met name matrassen, beddengoedvezels en zelfs knuffels. Net als bij een bank en andere stoffering, kan stof in de lucht vrijkomen als je op het bed gaat zitten of liggen, deze verschuift of het dekbed omslaat, waardoor het niveau van verontreinigende stoffen toeneemt.” Door een luchtreiniger te gebruiken, kunnen stoffen uit de lucht worden verwijderd en een schone lucht zorgt voor een betere ademhaling waardoor je beter en dieper slaapt én de volgende dag een stuk uitgeruster bent.

Andere voordelen

Niet alleen je slaapkwaliteit heeft er baat bij, een luchtreiniger heeft nog veel meer voordelen:

Je krijgt een gezondere huid
Verschillende stoffen en bacteriën kunnen schadelijk zijn voor je huid. Een luchtreiniger verwijdert het grootste deel van die allergenen en verontreinigende stoffen met als gevolg een vermindering van acne, oneffenheden, huiduitslag en droogheid. Ook je beautyproducten zullen hun werk beter doen op een gezonde huid én de huid veroudert minder snel. De vervuiling, stof en sigarettenrook die je huis in sluipen veroorzaken namelijk een snellere huidveroudering.

Je wordt minder snel ziek
Is er één iemand in huis ziek, dan is de kans groot dat de rest van de familie snel volgt doordat de ziekteverwekkers in de lucht hangen. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat ze sneller verdwijnen en je dus minder kans hebt om die griep op te pikken.

Het vermindert allergieën
Het plaatsen van een luchtreiniger in de kamer waarin je slaapt of werkt, kan erg nuttig zijn als je allergieën of hooikoorts hebt. De air purifier houdt de allergeenbelasting in de lucht zo laag mogelijk, waardoor je symptomen verminderen.

Het vermindert nare geurtjes in huis
Een zwetende tiener, rokende partner, vieze babyluiers, natte hond of barbecuende buren: een luchtreiniger is dan precies wat je nodig hebt om die ongewenste geurtjes te elimineren.

HEPA-filter

Tip van Matt: kies voor een luchtreiniger met een HEPA-filter. Dit filtersysteem vangt stof, pollen, ultrafijne deeltjes en bacteriën op, terwijl een actieve koolstoflaag gassen en geuren verwijdert. “De ingenieurs van Dyson hebben de luchtstroomroutes van de machine opnieuw ontworpen om een volledig afgedichte HEPA H13-filtering te bereiken – niet alleen om ervoor te zorgen dat lucht het filter niet omzeilt, maar ook om mogelijke lekpunten te blokkeren waardoor vuile lucht de luchtstroom zou kunnen binnendringen. Niet alleen dat, maar de hele machine is afgedicht volgens HEPA H-13-kwaliteit, wat betekent dat wat erin gaat, binnen blijft.”

Kortom, een luchtreiniger is een investering, maar is het uiteindelijk meer dan waard! Want geloof ons: dit is zo’n ding waarvan je niet wist dat je hem nodig had, tot je hem hebt.

Bron: Dyson | Beeld: Vlada Karpovich via Pexels

Laatste nieuws