Michelle Yeoh schrijft geschiedenis bij Oscars: deze films van haar moet je zien

"Dit beeldje is voor alle jongens en meisjes die eruit zien zoals ik"

Actrice Michelle Yeoh (60) is het gesprek van de dag. Ze schreef gisteren geschiedenis bij de Academy Awards door als eerste actrice van Aziatische komaf ooit een Oscar te winnen. 

Dromen

De Oscar voor beste actrice ging gisteren naar Michelle Yeoh voor haar hoofdrol in de film Everything Everywhere All At Once. Ze is daarmee de eerste actrice van Aziatische komaf die het gouden beeldje mee naar huis neemt. “Dit beeldje is voor alle jongens en meisjes die eruit zien zoals ik, dit is het bewijs dat dromen uit kunnen komen. En vrouwen: laat je nooit zeggen dat je hoogtijdagen al achter je liggen”, sprak de Maleisisch-Chinese actrice het publiek trots toe.

Doorbraak

Michelle Yeoh is geen onbekende in de filmwereld. Haar road to fame begon toen ze 20 jaar was en gekroond werd tot Miss Malaysia World. Daarna stapte ze over naar het witte doek waar ze in de jaren ’90 in meerdere actiefilms speelde – en bekend stond om het doen van haar eigen stunts. Ook kun je haar kennen van haar rol in de James Bond film Tomorrow Never Dies en Memoirs of a Geisha. In 2018 was haar grote Hollywood doorbraak toen ze een rol bemachtigde in de film Crazy Rich Asians. Daarna volgden meer films, maar de beste is toch wel Everything, Everywhere, All At Once waarin ze de hoofdrol van Evelyn Wang vertolkte én gisteren een Oscar ontving.

Ter ere van haar winst delen we vijf films van de actrice die je gezien moet hebben.

1. Everything, Everywhere, All At Once

We trappen natuurlijk af met Everything, Everywhere, All At Once. Michelle Yeoh kreeg er niet alleen een Oscar voor, de film werd in totaal voor maar liefst elf gouden beeldjes genomineerd en ging er met zeven naar huis.

In de film heeft Evelyn (Michelle Yeoh) samen met haar man Waymond (Key Hun Quan) een onsuccesvolle wasserette, een rebellerende dochter en een belastingaangifte die maar niet lijkt te eindigen. Exact op het moment dat het allemaal te veel wordt, verscheurt het universum in een oneindig aantal universums en blijkt dat Evelyn zich kan aanpassen en de vermogens van zichzelf in de afzonderlijke universa kan koppelen. En dan moet ze ook nog de wereld redden van een crimineel en volgt er een ademloze achtervolging door de dimensies.

2. Yes, Madam!

In de film Yes, Madam! uit 1985 speelde Michelle Yeoh haar eerste hoofdrol. Zij en Cynthia Rothrock zijn twee vrouwelijke inspecteurs die op jacht gaan naar dieven die een geheim agent hebben vermoord én een belangrijke chip hebben gestolen… Deze film was ook één van de eerste die het subgenre “girls with guns” een kickstart gaf door sterke vrouwelijke hoofdrolspelers weer te geven.

3. Crouching Tiger, Hidden Dragon

De film, waarin het zwaard van een groot strijder wordt gestolen en er tijdens de zoektocht een liefde ontstaat tussen twee krijgers, wordt gezien als dé doorbraak van Michelle Yeoh. Een van haar scènes wordt zelfs genoemd als de beste vechtscène in de filmgeschiedenis.

4. The Lady

The Lady was een heel ander soort film dan de actiefilms waar Michelle Yeoh tot dan toe vooral in speelde. Het verhaal gaat over het leven van Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh), een Myanmarese politica, leidster van de geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in Myanmar en winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991.

5. Crazy Rich Asians

Crazy Rich Asians zorgde voor de grote doorbraak van Michelle Yeoh. De film lijkt op het eerste gezicht één van de zoveelste romcoms, maar is veel meer. De komedie wordt namelijk gezien als de film die Hollywood ten goede heeft veranderd, doordat het de eerste Hollywood-film met een volledig Aziatische cast was.

Andere winnaars

De grote winnaar van de avond was de film Everything Everywhere All at Once. Michelle Yeoh won de Oscar voor Beste Actrice in diezelfde film en Brendan Fraser ging naar huis met de Oscar voor Beste acteur in de tranentrekker The Whale.

Bron: Vogue Philippines | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws