Raven van Dorst: 'Bij gynaecoloog kwam ik erachter dat ik hermafrodiet ben'

'Toen vielen er zoveel kwartjes.'

Gouden Televizier-Ring Gala 2021 - Rode Loper

Raven van Dorst was gisteren te gast bij Zomergasten. In het programma sprak hen openhartig over diens jeugd, en hoe hen erachter kwam hermafrodiet te zijn. 

Erbij horen

Raven vertelt in Zomergasten onder meer waarom hen begon met roken: "Omdat Kurt Cobain ook rookte, dan moet ik toch ook roken? Omdat ik Kurt Cobain wilde zijn", lacht Raven. Toch geeft Raven toe dat hen misschien ook wel begon met roken om erbij te horen. "Het was stoer om te roken. Dat hoorde erbij."

De muzikant geeft aan dat hen altijd moeite had om erbij te horen. "Door de manier waarop ik geboren ben... Op een gegeven moment ging iedereen in de brugklas in de puberteit. En ik ben als hermafrodiet geboren, en aan mij is dusdanig veel gesleuteld dat ik geen eigen hormonen aanmaakte. Alles is eruit getrokken. Dus ik ging ook niet natuurlijk de puberteit in. Iedereen om je heen dan weer wel. De jongens werden steviger en kregen baard in de keel. De meisjes werden allemaal één voor één ongesteld. Bij mij gebeurde dat allemaal niet. Daar hoorde ik niet bij. Dan was ik ook niet per se de allerknapste of populairste, dus ik had niet echt het idee dat ik heel veel aansluiting had, maar wel met de andere outcast."

Hermafrodiet

Later in het programma vertelt Raven meer over het feit dat hen hermafrodiet is. "Ik heb altijd gedacht dat er iets met mij was. Ik wist niet zo goed hoe het zat me mij; dat hele hermafrodiet zijn. Ik ben er eigenlijk pas halverwege mijn twintiger jaren achter gekomen hoe dat echt zat."

Vervolgens vertelt Raven hoe hen daarachter kwam. "Ik was bij de gynaecoloog, want mijn ex-vriendin had heel lange nagels, want ik had pijn", lacht Raven. "En toen zei die gynaecoloog: 'Ik zou jou wel een keer willen onderzoeken. Ik heb nog nooit een hermafrodiet in mijn stoel gehad.' En toen vielen er zoveel kwartjes, van ja oké dat is wat ik ben."

Raven deelt dat hen dit nieuws eerst zelf even moest verwerken, en niet meteen naar diens ouders ging. "Dit is zo'n taboe-ding hè, dat hele proces van intersekse of hermafrodiet. Geboren worden in de jaren zeventig, tachtig, negentig. Geopereerd worden. Nooit meer wat over zeggen. Echt zo van: we gaan dit fixen, we kiezen vrouw of man. En daarna gewoon zwijgen, nooit meer over hebben."

Meisje voelen

Raven vervolgt dat diens menstruatie uitbleef en hen te horen kreeg dat er wat met diens eierstokken was. "Allemaal van dat soort dingen. Er is nooit duidelijk gezegd: dit is wat er aan de hand is met jou. En op dat moment bij die gynaecoloog in de stoel viel het kwartje."

Voor Raven werd op dat moment duidelijk waarom hen zich nooit echt een meisje heeft gevoeld. "Ik heb daar altijd tegen moeten vechten. Ik heb daar heel erg mijn plek in moeten vinden en het paste gewoon nooit, het voelde niet goed." Ook licht de muzikant toe dat hen zich ook niet een jongen voelde. "We hadden geen internet. Er was niks. Ik wist niet dat het bestond", deelt Raven. "Ik bedoel, elke vorm van authenticiteit is natuurlijk door het christendom helemaal kapot geplet. Ik mocht mezelf niet zijn, omdat alleen maar Adam en Eva zouden bestaan."

Raven

Raven deelde vorig jaar op Bevrijdingsdag dat hen klaar is met het hokjes denken, en dat dat voor hen begon met een nieuwe naam. "Een naam die mij de vrijheid geeft te zweven tussen links, rechts, boven en onder. Die past bij de 'X' die ik in mijn paspoort wil krijgen. Een naam die met mij meebeweegt en bij de spiegel past. Een naam die ik zelf kies. Raven. (Die/Hen/Kijk maar)."

Bron: Zomergasten, AD | Beeld: BrunoPress