Linda Evangelista doet eerste shoot na verminking: 'Ik wil me niet meer verstoppen'

"Ik kijk niet meer in de spiegel"

Linda Evangelista (56) was ooit een van de meest gefotografeerde modellen, maar haar leven veranderde in een nachtmerrie: een mislukte cosmetische ingreep liet haar permanent misvormd achter. Het voormalig topmodel verstopte zich uit schaamte ruim vijf jaar voor de buitenwereld, maar vindt het nu genoeg geweest. Voor People Magazine is ze voor het eerst in al die jaren na het drama op de foto geweest én doet ze haar verhaal om anderen te waarschuwen. "Ik kan niet meer zo leven, verscholen en beschaamd...", zegt ze. "Ik ben er klaar voor om eindelijk mijn verhaal te vertellen."

CoolSculpting

In 2015 waagde het topmodel zich aan zeven sessies CoolSculpting, een populaire procedure waarbij vet wordt bevroren en zo verdwijnt. Ook wel bekend als een soort liposuctie zonder onder het mes te hoeven gaan. Dat liep niet goed af. Drie maanden na de behandelingen ontdekte Linda harde en gevoelloze bulten rond haar kin, dijen en borsten. Dat waren precies de lichaamsdelen waar ze van het vet af wilde. "Ik dacht dat ik iets verkeerd deed en begon te diëten en meer te sporten. Op een bepaald moment at ik bijna niks meer, ik dacht dat ik gek werd", vertelt ze aan People.

Paradoxale Adipose Hyperplasia

Bij de dokter kreeg ze de diagnose Paradoxale Adipose Hyperplasia (PAH), een zeldzame bijwerking waarbij het vetweefsel juist in volume toeneemt in plaats van dat het minder wordt. "Hij vertelde me dat ik kon sporten zoveel ik wilde, maar dat het niet weg zou gaan." Haar enige redding was liposuctie. Ze onderging de pijnlijke operatie twee keer, maar de PAH bleef terugkomen. "Het was niet eens een klein beetje beter. De bulten steken uit en zijn hard. Als ik een jurkje draag, schuren de bulten tot bloedens toe tegen elkaar aan." Ook haar lichaamshouding is veranderd. "Ik kan mijn armen niet meer plat langs me zij houden."

Tekst gaat verder onder de foto's.

Depressie

De Canadese moest accepteren dat haar lichaam nooit meer hetzelfde zou worden. Het viel haar zwaar. "PAH heeft niet alleen mijn broodwinning afgenomen, het heeft me ook in een diepe depressie, diepe droefheid en naar de laagste diepten van zelfhaat gebracht", schreef ze eerder op Instagram. Nog altijd vindt ze het moeilijk om zichzelf te zien. "Ik kijk niet in de spiegel, we zijn geen vrienden", vertelt ze. "Ik genoot er vroeger van om over de catwalk te lopen, nu ben ik doodsbang iemand tegen te komen die ik ken."

Onherkenbaar

Linda snapt nog altijd niet waarom ze de stap heeft gezet om CoolSculpting te ondergaan. "Waarom willen we onze lichamen zo veranderen?" vraagt ze zichzelf af. Zij zit nu voor de rest van haar leven op de blaren. "Ik heb altijd geweten dat ik ouder zou worden en dat mijn lichaam zou veranderen. Maar ik had niet verwacht dat ik er zo uit zou zien", zegt ze. "Ik ben onherkenbaar. Ik herken mezelf fysiek niet meer, maar ook als persoon niet. De oude Linda Evangelista is er niet meer."

Waarschuwing

Ondanks dat het verdriet nooit meer weggaat, hoopt ze haar trauma om te zetten in iets positiefs. "Ik hoop dat ik me over mijn schaamte heen kan zetten en anderen, die in dezelfde situatie als ik zitten, kan helpen. Dat is mijn doel." Ook hoopt ze anderen te waarschuwen voor de eventuele gevolgen van een degelijke behandeling.  Eén ding is zeker: "Ik ga me niet meer verstoppen."

Bron: People | Beeld: BrunoPress, Instagram