Ballerina Floor Eimers: 'Mijn baan heeft gewoon geen zin zonder publiek'

Ze zat in de piek van haar carrière toen de coronapandemie kwam.

Floor Eimers

Ballerina Floor Eimers, solist bij Het Nationale Ballet, zat in de bloei van haar carrière toen de coronapandemie toesloeg en ze gedwongen thuis kwam te zitten. Marie Claire sprak haar over deze toch wel lastige periode.

Verloren jaar

De 27-jarige ballerina was in topvorm, omdat ze over twee weken een première zou hebben. Daar kwam door de coronapandemie niets meer van terecht. "Het was niet makkelijk", vertelt ze aan Marie Claire. "Zoals iedereen gingen we bij de eerste lockdown naar huis. We kregen van het ballet een stukje dansvloer en een barre, zodat we toch een beetje konden trainen. Dat was heel erg wennen."

Het was voor Floor lastig om zich bij de situatie neer te leggen. "Ik ben 27. Dat is niet oud, maar ik ben ook geen 18 meer. In principe zit ik in de piek van mijn carrière, ik ben net solist geworden, en dan ineens staat die carrière stil, al bijna een jaar. En onze carrière is niet heel lang, dus dat is heel zuur", liet ze begin dit jaar weten aan AT5. "Het voelt een beetje als een verloren jaar."

Doel

Omdat het toen nog niet duidelijk was wanneer alles weer terug naar normaal zou gaan, ging Floor thuis hard door met trainen. Voor het geval dat de première toch door zou gaan, nog niet wetende dat het anderhalf jaar zou duren. "Gelukkig mochten we als topsporters uiteindelijk weer naar de studio om te trainen", vertelt ze.

Het ballet bracht vanaf oktober elke maand online iets uit. "Het is fijn om fysiek en mentaal een doel te hebben, en om het publiek nog iets van kunst te kunnen laten zien", vertelde ze daarover.

Publiek

Wat de ballerina het meest heeft gemist, is toch wel het publiek. "Mijn baan heeft gewoon geen zin zonder publiek. Ik kan echt niet wachten en denk dat ik wel een traantje ga wegpinken. Die energie, de feedback en het contact met de mensen mis ik enorm."

Sinds half juni danste Het Nationale Ballet weer voor een klein gezelschap met Beethoven en The Four Seasons. Eind dit jaar begint het nieuwe seizoen.

Personality
  • Marie Claire, AT5, Het Nationale Ballet
  • BrunoPress, Instagram