Zo voorkom je droge en beschadigde handen door het vele wassen

Wees lief voor je huid.

droge handen

Vaak, lang én grondig je handen wassen met zeep is één van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat in combinatie met desinfecterende handgel kan zorgen voor een erg droge huid. Het is dus van belang om je handen extra goed te verzorgen.

Droge huid

Door een droge huid zien je handen er minder verzorgd uit, de huid kan jeuken en het Huidfonds vertelt ons dat als de huid echt heel droog wordt, er zelfs eczeem kan ontstaan. En dat willen we niet.

Even terug naar het begin. Hoe kan het dat onze huid nu zo droog wordt? Van nature bevindt zich een dun laagje vet op de huid dat als een soort ‘kit’ tussen de voegen van de dode huidcellen gaat zitten. Dat laagje biedt bescherming tegen schadelijke indringers zoals bacteriën en schimmels. Door verschillende invloeden van buitenaf, zoals water en zeep, kan dit vetlaagje oplossen waardoor de huid zijn eigen vocht niet genoeg vast kan houden. Het gevolg hiervan is dat de huid uitdroogt, gaat barsten en dus ook kan gaan jeuken.

Hydrateren

Hoe je dit voorkomt, is door je huid na elke wasbeurt te hydrateren met een vettige handcrème of basiscrème. Hoewel veel mensen dat vette gevoel juist niet fijn vinden, geldt hiervoor echt: hoe vetter hoe beter. Kies je dus voor een mindere vette variant, zoals bodylotion, dan is het vet in dat product vaak vervangen door water en helpt het minder goed.

Ga dus opzoek naar een handcrème die jij fijn vindt en zo vet mogelijk is en houd deze bij de hand. Tip: maak het insmeren van je handen onderdeel van je wasroutine door de tube bijvoorbeeld naast de zeep neer te zetten op de wastafel zodat je handen de komende tijd goed verzorgd zijn.

Beauty
  • Huidfonds
  • iStock