Jessica Villerius over heftig proces van Ruinerwold-docu: 'Ik moet er echt even van bijkomen'

De documentairemaakster dook anderhalf jaar lang in de bizarre wereld van de kinderen.

De kinderen van Ruinerwold Jessica Villerius

De Kinderen van Ruinerwold; iedereen die de documentaire heeft gezien, heeft met open mond gekeken. Documentairemaakster Jessica Villerius dook in de bizarre wereld van de kinderen en geeft toe dat het niet makkelijk was: 'Ik heb zoveel vergif gezien en gehoord, het heeft me gesloopt.'

Anderhalf jaar

Voor ons waren het vijf heftige afleveringen, maar voor Jessica was het pas echt intens. Zij was anderhalf jaar bezig met de documentaire en zat er diep in. Ze deed onderzoek naar het bizarre verhaal, kreeg de verschrikkelijke verhalen te horen van de kinderen en bekeek alle heftige beelden.

'Het zit erop. Anderhalf jaar ‘maken’. Een miljoen beslissingen. Honderden uren aan filmmateriaal, duizenden uren aan denk, uitzoek- en piekerwerk, tienduizenden belminuten… En nu is het verhaal eruit', schrijft ze op Facebook. Hoewel zo zoveel informatie had dat ze naar eigen zeggen best nog 12 afleveringen had kunnen maken, heeft ze keuzes gemaakt en in vier afleveringen gebundeld. Later besloot ze nog een vijfde aflevering online te zetten met dingen die de docu niet haalden, maar het wel verdienden om verteld te worden.

Bijkomen

Nu is het tijd om bij te komen. 'Het was een heftig proces, in de eerste plaats voor alle betrokkenen, maar ook zeker voor mij. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niet gesloopt heeft. Ik heb zoveel vergif gezien en gehoord, daar moet ik echt even van bijkomen en dat ga ik dan ook doen: ik ga even een paar weken onder de radar zodat ik snel weer fit en healthy ben', schrijft Jessica.

Of ze anytime soon weer zo'n heftige docu zou maken? Ze zegt van niet. 'Om er snel aan toe te voegen: ‘Maar als het zo tegen het eind van de zomer is, dan zou ik het wel doen. Denk ik.’' Een documentairemaker in hart en nieren.

Kunst & Cultuur
  • Facebook
  • De Kinderen van Ruinerwold