Jessica Villerius vertelt hoe het is afgelopen met schoonvader en zoon uit Ruinerwold-documentaire

De Kinderen van Ruinerwold; iedereen die de documentaire heeft gezien, heeft met open mond gekeken. Wat echter niet duidelijk was na de laatste aflevering, is wat er is gebeurd met 'de gevangenen', oftewel de vader en zoon (uit een eerdere relatie) van de moeder van het gezin. Documentairemaakster Jessica Villerius laat zich er nu over uit.

Keuzes

Anderhalf jaar was Jessica bezig met de documentaire. 'Een miljoen beslissingen. Honderden uren aan filmmateriaal, duizenden uren aan denk, uitzoek-en piekerwerk, tienduizenden belminuten… En nu is het verhaal eruit', laat ze weten op Facebook. Zoveel beeldmateriaal en maar drie (uiteindelijk vier, want er kwam nog een extra aflevering online) afleveringen om alles te vertellen, dat was niet makkelijk. 'Uiteindelijk maak je keuzes, ook omdat ik me vanaf de eerste dag heb gerealiseerd dat je als kijker enorm veel moet incasseren.'

Ze snapt dat mensen nog veel vragen hebben en alles willen weten. 'Ja, ik had het hele verhaal van de klusjesman kunnen ontrafelen, ja ik had het hele ‘systeem’ kunnen uitrollen, ja ik had kunnen vertellen over de geschiedenis van vader zelf of hoe hij aan zijn geld kwam (ik heb dit uiteraard wel allemaal onderzocht). Maar mijn intentie was en is altijd geweest: we laten het verhaal van de kinderen zien. En zoals iedereen inmiddels zal beamen: dat is al ingewikkeld genoeg', schrijft ze.

De gevangenen

Waar ze misschien wel de meeste vragen over krijgt, is hoe het is afgelopen met 'de gevangenen'. Gerrit Jan van D. hield niet alleen zijn kinderen binnen, ook zijn schoonvader en de zoon van zijn vrouw die ze kreeg in een eerder huwelijk zaten opgesloten in een kamer. Ze werden door de familie 'de gevangenen' genoemd. In de documentaire verscheen een home video van de twee die angstig de camera in keken vanuit hun kleine kamertje.

Jessica laat weten: 'Opa -de vader van de moeder van alle 9 kinderen- is een natuurlijke dood gestorven, zover we weten. De jongen op dat desbetreffende beeld, zoon van de moeder en dus halfbroer van de 9 kinderen, is inmiddels eind dertig en woont niet meer in Nederland.' Meer laat ze er niet over los. Wel is duidelijk dat de jongen dus niet meer bij het gezin woonde.

De kinderen van Ruinerwold

Het Drentse dorpje Ruinerwold werd op 13 oktober 2019 wereldnieuws toen er een verborgen boerderij werd ontdekt, waar jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd leefde. De vier oudste kinderen van het gezin van 9 kinderen deden eenmalig hun verhaal aan documentairemaker Jessica Villerius in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Ze vertellen over hun verborgen bestaan, het geloof van hun vader en het vermeende misbruik binnen het gezin.

De documentaire is op NPO Start te zien.

Bron: RTL Nieuws, Facebook | Beeld: De Kinderen van Ruinerwold

Laatste nieuws