Queen Elizabeth reageert op onthullende interview van Harry & Meghan

'Never complain, never explain' is het devies van de Queen. Maar na het interview van Harry en Meghan kon ze zich moeilijk stilhouden.

Queen Elizabeth

Het spraakmakende interview van Meghan Markle en prins Harry is werd afgelopen weekend uitgezonden in de VS. Zoals verwacht namen de hertog en hertogin van Sussex geen blad voor de mond toen ze aanschoven bij Oprah Winfrey. Queen Elizabeth heeft nu gereageerd op de heftige onthullingen die gedaan zijn over the Firm.

'Begin van het einde'

Ook ná het onthullende interview met prins Harry en Meghan Markle bij Oprah Winfrey blijven we met veel vragen zitten. Waarom kreeg Archie geen titel? Wie begon het gesprek over zijn huidskleur? En heeft de Queen nog van zich laten horen, of stopt Buckingham Palace alles in de doofpot?

Op die laatste vraag krijgen we nu antwoord. Na de uitzending in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en gisteren ook in Nederland laaide de kritiek op de Britse monarchie op. 'Het begin van het einde voor de royal family' was een veel gedeelde mening op Twitter. Maar is er ook paniek binnen de paleismuren?

Stilletjes voorbij laten gaan

Never complain, never explain - klaag nooit en leg het nooit uit, is de officieuze leus van koningin Elizabeth. Toch wist de royal family dat de 'Sussex-storm' niet zomaar over zou waaien.

'Openbare verschijningen, leuke foto's, misschien een nieuwe baby - ze hopen dat hun volgende acties het verhaal van Meghan en Harry uit de kranten en uit onze geheugens wissen. Dat werkte vroeger voor de familie, maar ik denk dat het deze keer niet volstaat', benadrukt ook koningshuisverslaggever Guy Pewsey in de Britse Grazia. Dinsdagavond kwam Buckingham Palace dan ook met een officieel statement names The Queen.

Officieel statement

'De hele familie is bedroefd te horen hoe moeilijk de afgelopen jaren zijn geweest voor Harry en Meghan', begint het bericht.

'De aan de orde gestelde kwesties, met name die over racisme, zijn verontrustend. Hoewel sommige herinneringen uiteen kunnen lopen, worden ze erg serieus genomen en binnen de family besproken. Harry, Meghan en Archie zullen altijd erg geliefde familieleden blijven', aldus Queen Elizabeth.

Gemengde reacties

Goed bedoeld, vinden veel mensen, en ze hebben tenminste van zich laten horen. Maar het korte berichtje is niet voldoende om de afgelopen jaren (en de opgelopen reputatieschade van het koningshuis) weer goed te maken, klinkt het.

'Uiteenlopende herinneringen, dat klinkt niet bepaald alsof de olijftak wordt aangeboden', 'Ze hebben twee dagen gewacht met een statement waarin eigenlijk niets gezegd wordt', zijn enkele reacties op social media. Dat Meghans vermeende pestgedrag wel uitgebreid onderzocht wordt, maar het racisme binnen de familie alleen in privékringen wordt bespreken, is nog een punt dat velen tegen de borst stuit.

'We moeten afwachten wat er nu gebeurt', besluit Pewsey, 'maar zo staat de familie op het randje van de afgrond. Ze moeten heel voorzichtig zijn.'

Royalty
  • Beau Monde
  • Brunopress