Minister Carola Schouten droeg geen bont, maar is toch uitgeroepen tot Dom Bontje 2020

Dat zit zo.

Carola Schouten Dom Bontje 2020

Niemand minder dan Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten is uitgeroepen tot Dom Bontje 2020. En dat terwijl ze géén bont draagt.

Dom Bontje

Ieder jaar benoemt Bont voor Dieren een bekende Nederlander tot Dom Bontje van het jaar wegens het dragen en promoten van bont. Volgens hun begrijpen deze BN'ers niet dat bont dragen écht niet meer kan. Carola Schouten heeft de titel Dom Bontje 2020 gekregen, terwijl er geen enkele bontkraag in haar garderobe hangt.

Dat zit zo

De minister is volgens Bont voor Dieren inderdaad niet gezien met bont. Wel staat ze volgens de stichting in haar functie als minister 'symbool voor het leed dat de miljoenen nertsen in Nederland hebben doorstaan in de coronapandemie'. Een symbolische nominatie dus.

Bont voor Dieren legt uit: 'Direct na de eerste coronabesmettingen in april vorig jaar riepen we op tot directe sluiting van alle 126 nertsenfokkerijen. Echter bleef het akkoord tot sluiten veel te lang uit waardoor miljoenen nertsen onnodig extra hebben geleden en het gevaar voor de volksgezondheid toenam.'

Geen bont

'Ik dacht altijd dat het was voor iemand die juist bont draagt', reageert Carola. Ze is het niet helemaal eens met de nominatie. 'Ik heb gehoord dat jullie vonden dat het sluiten van de fokkerijen sneller moest, maar het is in Nederland zo dat als je een bedrijf beëindigt, dit wel volgens de regels moet. Iedereen mag stemmen wat hij of zij wil. Als jullie vinden dat ik het Domme Bontje ben, dan is dat zo.'

Het goede nieuws is dat er geen bont in haar kledingkast hangt en dat ook nooit zal gebeuren. 'Ik heb nog nooit de aandrang gehad om bont te dragen en ik geloof ook niet dat ik die zal gaan krijgen. Ik geloof dat we heel veel andere mooie spullen hebben zonder bont.' En zo is het.

Ook Gorden Heuckeroth en influencer Koen Kardashian mogen zich Dom Bontje 2020 noemen. Zij droegen afgelopen jaar wel bont.

Mode
  • LINDA.,AD
  • BrunoPress