Recept: galette van de barbecue met perzik, roomijs en tijm

Eind deze week staan ons tropische temperaturen te wachten. Aangezien er weinig zo gezellig is als een zonovergroten dag af te sluiten met een barbecue, verwachten wij dat niet alleen het kwik stijgt, maar ook veel kolen zullen branden. Naast vlees en vis op het rooster, kun je ook heerlijke zomerse dessert op de braai bereiden.

Galette

Barbecue

Wie aan barbecueën denkt, denkt al snel aan avond vol goed vlees en frisse rosé. Maar ook groenten, fruit en deeggerechten lenen zich voor op het rooster. Zo kun je een heerlijke galette maken die nog even op de barbecue gaat voordat je gezelschap van dit smakelijke afsluitertje kan genieten.

Ingrediënten

250 gram Flora Plant ongezouten + extra om in te vetten
300 gram bloem
50 gram + 2 el fijne kristalsuiker
250 ml koud water
500 gram verse perziken
10 takjes tijm
500 ml plantaardig vanille-ijs
4 tl vloeibare honing
½ tl zout

How to prepare

1. Snijd Flora Plant ongezouten in plakken van ongeveer 1 cm, verdeel de helft hiervan over een bakplaat en zet de plaat minimaal 30 minuten in de vriezer. 2. Doe de bloem, suiker en zout samen met de overgebleven Flora Plant in een keukenmachine en mix het geheel door 10 keer op de pulse-knop de drukken. Zo mengen de ingrediënten zonder dat het geheel te zacht wordt door de warmte van het draaien. Voeg de bevroren boter toe en pulse totdat er een kruimeldeeg ontstaat met kruimels van ongeveer 1 cm x 1 cm. Voeg het koude water toe en puls wederom ongeveer 10 keer. Controleer of het deeg stevig genoeg is door een gedeelte met je handen bij elkaar te drukken. Als het blijft plakken is het deeg klaar. Is dit nog niet het geval? Pulse dan nog een aantal keer totdat het deeg blijft plakken wanneer je het bij elkaar drukt. 3. Verdeel het deeg over het aanrecht en breng het geheel samen met je handen. Zorg ervoor dat je het deeg niet intensief gaat kneden, de warmte van je handen zorgt er namelijk voor dat het deeg zacht wordt, dit is niet de bedoeling. Rol, wanneer je het deeg samen hebt gebracht tot een schijf, het geheel ruim in plasticfolie. Rol het geheel terwijl het nog in plasticfolie zit met behulp van een deegroller uit totdat het deeg ongeveer 5 mm dik is. Verplaats het uitgerolde deeg naar de koelkast en laat het hier 45 minuten afkoelen.

4. Schil ondertussen de verse perziken, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in plakken. 5. Vet een gietijzeren pan in met Flora Plant en verdeel hier 2 eetlepels kristalsuiker over. Verplaats het deeg naar de gietijzeren pan of vuurvaste ovenschaal, verdeel de perziken, honing en takjes tijm over het deeg en vouw het deeg naar binnen, gedeeltelijk over de perziken heen. Dek de gietijzeren pan af met aluminiumfolie of een groot pannendeksel. 6. Zet de gietijzeren pan op een medium warme plek op de barbecue en laat de galette langzaam garen. Dit duurt ongeveer 30 minuten. 7. Serveer de galette direct met bolletjes vanille-ijs.

Lifestyle
  • Flora Plant