Elegance tipt: Griekse paasrecepten

Paasbrood

Paasbrood met spijs mag niet ontbreken op de paastafel, toch? Hoewel ons vertrouwde brood heel lekker is, kunnen we je zeker aanraden deze Griekse variant 'Tsoureki' te maken. Dit brood is door de sinaasappelzest zowel fris als zoet en eten de Grieken het hele jaar door.

Ingrediënten

(Voor twee broden)

250 ml warme melk 
1 zakje droge gist 
585 gram bloem 
200 gram suiker 
½ theelepel zout 
Zest (schil) van 1 sinaasappel 
½ eetlepel mahleb
1 eetlepel gesmolten boter 
3 losgeklopte eieren 

Ingrediënten voor op het brood: 
Eigeel 
1 eetlepel melk 
50 gram amandelen, fijngehakt

Bereidingswijze

1. Meng de melk, de gist, een half kopje bloem en een snufje suiker in een grote kom. Dek af met een handdoek en zet een uur op een warme plaats weg.
2. Meng in een andere kom de resterende bloem, het zout, de suiker, de sinaasappelschil en de mahlepi. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel, de boter en de eieren toe.
3. Kleed totdat het deeg glad is en niet aan je handen blijft plakken. Bedek het dan met een handdoek en leg opzij om te rijzen totdat het daardoor dubbel zo dik is geworden. Verdeel het deeg in drie delen en maak een vlecht.
4. Knijp beide uiteinden samen om de vlecht bij elkaar te houden. Laat het twee uur rijzen. Klop het eigeel en de melk samen. Bestrijk daarmee de vlecht en bestrooi met amandelen. Bak het brood in ongeveer 40-45 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180 ° C.

Gestoofd lamsvlees

Traditionele Grieken van het vasteland uit/van Peloponnesos, Thessalië, Epirus en Macedonië lam van het spit met Pasen. En ook jij kunt daar, met dit recept, dit weekend van genieten. Het recept is afkomstig van het eiland Amorgos dat bekendstaat door zijn prachtige grotten, indrukwekkende landschappen en een nog kleurrijke zee

Maak dit lamsgerecht en proef je dus een stukje van dat eiland. Tip: serveer er typische Griekse aardappeltjes met verse oregano bij.

Ingrediënten

(Voor zes personen)

1,2 kg lamsvlees 
Olijfolie, zout en peper 
1 fijngesneden rode ui 
2 fijngesneden knoflooktenen 
6 gepelde tomaten in vieren gedeeld 
2 eetlepels tomatenpuree 
240 ml droge witte wijn 
Piment 
1 laurierblaadje
1 kaneelstokje

Bereidingswijze

1. Verhit olijfolie in een pan op middelhoog tot hoog vuur en bak het vlees ongeveer 6-7 minuten bruin tot een korstje ontstaat.
2. Voeg de ui en knoflook toe. Roer 3-4 minuten, tot het glazig is.
3. Meng de aardappelen tot ze mooi glanzend zijn en voeg de tomatenpuree toe. Vergeet niet de onderkant van de pot met een lepel in te wrijven zodat de tomatensmaak vrijkomt.
4. Giet de wijn erbij en laat deze een paar minuten borrelen zodat de alcohol kan verdampen.
5. Giet er voldoende water bij, zodat de ingrediënten halverwege onderwater staan.
6. Voeg de piment, laurier en kaneel toe en breng aan de kook.
7. Zet het vuur lager en laat ongeveer 1 uur en 30 minuten sudderen, of totdat het vlees van het bot valt en vrijwel al het water verdampt is. Voeg tegen het einde naar smaak kruiden toe.

Voor meer paasrecepten, klik hier of hier.

Laatste nieuws