Oppervlakten en schoonmaken: dit moet je weten over de verspreiding van het coronavirus

Handig om te weten.

Schoonmaken

Wanneer er over Corona gesproken wordt, wordt gevraagd naar symptomen als niezen, hoesten en koorts. Die verkoudheidsverschijnselen kun je oplopen door met een besmet persoon in contact te zijn geweest, maar ook besmette oppervlakten kunnen je met het virus opzadelen. Zodoende tipt Elegance waar je in deze tijd extra op moet letten.

Karton, plastic en staal

Om de haverklap ontvangen we van onze favoriete webshops e-mails over het coronavirus. Niet gek, want ook via dozen en plastic kan het virus overgedragen worden. Zo overleeft het een dag op een kartonnen doos en zelfs drie dagen op plastic. Onthoud dat dus voordat je een nieuwe bestelling plaatst.

Met roestvrij staal kom je misschien minder in contact, maar ook daarop kan het virus zeker drie dagen overleven. Ai...

Schoonmaken

De kans is groot dat je het virus buitenshuis oploopt, dus vermijd menselijk contact. Aan de andere kant is het met de incubatietijd van maximaal twee weken ook mogelijk dat er al eerder een besmet persoon bij jou thuis is geweest, of dat je met iemand in quarantaine samenwoont.

Is dat laatste het geval, of vermoed je dat iemand thuis besmet is? Maak je huis dan grondig schoon en houd daarbij deze richtlijnen aan.

Badkamer

Eén badkamer in huis? Dan is het aan te raden om die ruimte elke dag schoon te maken en vervolgens te desinfecteren. Doe dit altijd met handschoentjes aan, en gooi die na het desinfecteren meteen weg.

Zachte oppervlakten

Van tapijt tot de gordijnen en beddengoed: in zachte oppervlakten als deze kunnen ziektekiemen zitten. Tijd om te reinigen dus. Doe dit wel voorzichtig, want door bijvoorbeeld te schudden, kunnen de kiemen zich verspreiden.

Wassen

Wil je dat dekbedovertrek wassen? Doe dat dan heet. En met heet bedoelen we 60 graden, want 40 is niet effectief genoeg. Let er hierbij natuurlijk wel op dat je niet alles zo heet wast, want niet elke stof kan deze temperatuur aan.

Kranen en lichtknoppen

Ook niet zachte oppervlakten moeten schoongemaakt worden, dus vergeet kranen, lichtschakelaars, deurknoppen, afstandsbedieningen en handgrepen niet. En nu je toch bezig bent, het is aan te raden tafels ook mee te nemen. Voor al deze dingen geldt: eerst schoonmaken en dan desinfecteren.

Wil je precies weten hoe je schoon moet maken en moet desinfecteren? CDC (Centers of Disease Control and Prevention) legt het uit. Klik hier om de pagina te bezoeken. Alles bij elkaar is het veel werk, maar beter dat dan dat het virus zich verder verspreidt, toch?

Lifestyle
  • CDC
  • iStock