Vechten voor Marten en Oopjen

Van stralende gezichten bij de presentatie in Parijs tot de bloedige strijd tussen Nederland en Frankrijk. In de documentaire ‘Marten en Oopjen – portret van een huwelijk’wordt duidelijk hoe het Rijksmuseum vocht om beide portretten voor Nederland.

Vechten voor Marten en Oopjen

Van stralende gezichten bij de presentatie in Parijs tot de bloedige strijd tussen Nederland en Frankrijk. In de documentaire ‘Marten en Oopjen – portret van een huwelijk’ wordt duidelijk hoe het Rijksmuseum vocht om beide portretten voor Nederland. 

Nadat de Franse de Rothschild-familie de portretten op de markt brengt, doet de directie van het Rijksmuseum alles om genoeg geld voor dit Nederlands erfgoed bijeen te krijgen. Maar wat begint als een kunstdeal tussen het Rijksmuseum en verkoper baron Eric de Rothschild, eindigt in een gevecht tussen Nederland en Frankrijk. 

Oplossing

De hoofdrolspelers in dit schaakspel houden zich stil, terwijl de media het breed uitmeten. Die stilte wordt nu doorbroken met de documentaire rondom de aankoop van Rembrandts kunstwerken. Regisseur Oeke Hoogendijk geeft de kijker een beeld van de strijd die achter de schermen plaatsvond. 

Na het lange duel zijn de schilderijen door zowel Frankrijk als Nederland gekocht voor in totaal 160 miljoen euro. Het schilderij van Marten Soolmans behoort officieel toe aan Nederland en Oopjen Coppit aan Frankrijk. De meesterwerken worden echter samen tentoongesteld in zowel het Rijksmuseum als in het Louvre. 

De uitzending is te zien op maandag 23 september 2019 om 20.57 op NPO 2.