Half oktober brachten de Oranjes een lang staatsbezoek – vijf dagen in plaats van de gebruikelijke twee of drie – aan India waar ze New Delhi, Mumbai en de staat Kerala aandeden. Wat opvalt aan zo’n bezoek is het volle programma, waarbij je je kunt afvragen hoeveel de royals daadwerkelijk meekrijgen van alles wat ze zien en horen. Toch lijken ze altijd ‘aan’ te staan: een paar dagen heel geconcentreerd briefings doorwerken en plichtplegingen afwerken hoort bij de functie. Het helpt dat ons koningskoppel van opschieten houdt; de afwisseling maakt het ook makkelijker om niet in te zakken. W.A. schijnt een meester te zijn in powernaps onderweg, dat scheelt vast ook. En Máxima? Die knapt altijd reuze op van een momentje met haar telefoon.
Organisatorische uitdaging
Zo’n diplomatiek hoogstandje is zeker geen spontane ingeving; het wordt ongeveer een jaar van tevoren vastgelegd (en soms nog langer). Er gaat bovendien een uitgebreide diplomatieke dans aan vooraf: hoelang geleden is het vorige bezoek, wat zijn de wederzijdse belangen, zitten er toch geen onfrisse dictators in het bestuur? Het gastland stuurt alleen een uitnodiging als het zeker weet dat de genodigden zullen toehappen. Dus het begint met eindeloos praten met diplomaten, ambtenaren en de staf van de koning en koningin, een programma samenstellen waar iedereen zich in kan vinden en dan moet Buitenlandse Zaken het nog afhameren waarbij politieke gevoeligheden moeten worden vermeden - kortom, een organisatorisch circus dat zijn weerga niet kent.
‘Ik ga op reis en ik neem mee…’
Ligt het programma er eindelijk, dan begint de echte voorbereiding, meestal ruim een halfjaar van tevoren. Waar gaan ze precies heen, hoe komen ze daar, wat gaan ze doen, hoe komen de royals van A naar B? Diplomaten en een hele hofploeg zijn hier heel druk mee en in deze fase wordt meestal ook bepaald wie er allemaal meegaan aan assistenten, regelneven, beveiligers en perswoordvoerders, plus een kapper en een stylist annex kamenier. De meeste royals hebben tegenwoordig ook standaard een social mediamanager in hun entourage, om hun avonturen keurig gecureerd rechtstreeks met de wereld te delen. De Cambridge’jes en de Sussex’jes gaan met twaalf tot veertien man personeel op pad, en dat is zo’n beetje het gemiddelde bij andere koningshuizen. Alleen Charles en Camilla reizen met een grotere ploeg, omdat de Britse kroonprins nu eenmaal érg van comfort houdt (en zijn eigen kok meeneemt).
Improvisatietalent gevraagd
Bij het samenstellen van de garderobe voor een staatsbezoek moeten ontwerpers uit eigen land worden gepromoot, dus daar wordt eveneens rekening mee gehouden. Tel daar accessoires, sieraden, hoeden, kapsels, reserve-outfits, slecht-weer-alternatieven, rouwkleding voor-geval-van-je-weet-maar-nooit en wat comfortabels voor in de privésuite bij op en je kunt je voorstellen dat Máxima’s kamenier Jolanda hiervoor een heel draaiboek maakt om niets aan het toeval over te laten. Ze is grootverbruiker van kledingzakken om alles kreuk- en vochtvrij te kunnen vervoeren. Zo iemand moet overigens ook kunnen improviseren: zo streek bij een onverwacht gebrek aan een strijkijzer Amanda Cook Tucker, de kapster van hertogin Kate, met een styletang de kreukels uit een jurkje van haar werkgeefster terwijl haar styliste en PA Natasha Archer de stof straktrok en Kate intussen zichzelf opmaakte.
Kijkje in de privévertrekken
In zo’n officieel programma is eigenlijk alles dichtgetimmerd, maar toch lekt er wel eens iets uit. Dat groothertogin Maria Teresa (geboren in Cuba) en Máxima bij het bezoek aan Luxemburg zo’n klik hadden dat je ze twee verdiepingen verder kon horen schateren in het Spaans, bijvoorbeeld. Koningin Sonja van Noorwegen vermomt zich desnoods met hoofddoeken en brillen, maar wil elke dag even met minimale beveiliging privé rondlopen en liefst naar een galerie. Hertogin Camilla grijpt elk vrij moment aan om haar schoenen uit te schoppen (en vergeet dan meestal waar ze dat heeft gedaan) en koningin Silvia van Zweden kuiert door ambassades met haar telefoon op Facetime om nieuwsgierige kleinkinderen te laten meekijken. Bij William en Kate verschijnt ’s avonds na alle plichtplegingen verdacht vaak een koerier bij de residentie van dienst met milde curry’s of Chinees. Na een dag opzitten en handjes geven zitten die dan even lekker onderuit te Netflixen - soms zijn die royals net gewone mensen.