Wat is de beste temperatuur om in te douchen?

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur als het op douchen aankomt: de één houdt van bijna kokend water, terwijl de ander liever kiest voor een frisse douche. Als je van een warme douche houdt, lees dan even verder.

douchen

Zo kan te heet water bijvoorbeeld schadelijk kan zijn voor je huid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je onder een ijskoude straal hoeft te staan. Wat is dan de ideale temperatuur om te douchen?

Uitdrogend effect

Hoewel warm water prettig aanvoelt, kan het uitdrogend werken op je huid. Heet water verwijdert de natuurlijke oliën die je huid hydrateren, wat kan leiden tot een droge, geïrriteerde huid. Hoe sterk dit effect is, hangt af van je leeftijd en huidtype.

Jongere mensen hebben vaak meer natuurlijke oliën die de huid soepel en gehydrateerd houden. Hun huid droogt hierdoor minder snel uit na een warme douche. Naarmate je ouder wordt, of als je van nature een drogere huid hebt, kan heet water dit effect versterken. Als je toch al in de badkamer staat, smeer je na het douchen gelijk in met een hydraterende bodylotion of fijne body butter, om je huid extra te verzorgen.

Wat is te warm?

Er is geen universele consensus over wat 'te warm' is. Sommige onderzoeken raden aan om de watertemperatuur tussen de 27 en 37 graden te houden, terwijl andere tussen de 36 en 40 graden als optimaal beschouwen. Dermatologen raden aan om op z'n minst onder de 43 graden te blijven.

Daarnaast is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Wordt je huid rood tijdens het douchen? Dit is een signaal dat het water te heet is. Ook als je duizelig wordt in de douchecabine, kan dat erop wijzen dat je temperatuur te hoog is. Let er dus op dat je je prettig blijft voelen onder de douche.

Lang douchen

Zet je de straal nu op z’n koudst, omdat je denkt dat het beter voor je is? Aan koud douchen zitten zeker gezondheidsvoordelen verbonden, maar je huid kan hierdoor nog steeds uitdrogen. Dit geldt ook voor je haar: te lang onder zowel warm als koud water kan ervoor zorgen dat je haar droog aanvoelt.

Hoe langer je onder de douche staat, hoe meer je de natuurlijke oliën van je huid en haar verwijdert. Door na het douchen te controleren of je huid of haar droog aanvoelen, kun je beter inschatten of je te lang hebt gedoucht.

Lief voor huis en haar

Geen zorgen, een minuutje te lang onder de douche betekent niet gelijk dat je haar en huid dof en droog worden. Wel kan het handig zijn om op te letten hoe lang en hoe warm je doucht. Door goed voor jezelf te zorgen, niet te lang te douchen en de temperatuur af en toe wat lager te zetten, behoud je een stralende huid en een gezonde haardos.

Lifestyle
  • Unsplash