Zilverlokje: zó houd jij je zilveren lokken mooi

Good to know! 

zilveren lokken

Grijs haar wordt gezien als teken van wijsheid en ervaring, maar het vereist ook de nodige zorg en kennis om het stralend en gezond te houden. Deze tips, technieken en producten zijn de gouden standaard voor zilveren lokken.

Grijze lokken

Dat ons lichaam door de jaren heen verandert is een gegeven, maar niets bereid je voor op het betrappen van die eerste, grijze haar. Zo heb je ze nooit gehad, en zo zit je hoofd ineens vol bewijs dat je toch echt geen achttien meer bent, hoe jong je je vanbinnen ook voelt. Gelukkig is dit niets om je zorgen over te maken – grijs haar is tenslotte een teken van wijsheid en ervaring. En met de juiste zorg worden je zilveren lokken een prachtige reflectie daarvan.

Om die juiste zorg te bieden, is het belangrijk om te weten hoe grijs haar verschilt ten opzichte van andere haarkleuren. Daarnaast produceert je hoofdhuid minder vet, waardoor je lokken droger kunnen aanvoelen. Alsof dat nog niet genoeg is, verliest grijs haar ook nog eens melanine – de natuurlijke bescherming tegen uv-stralen – waardoor het extra gevoelig is voor zonlicht. Het gevolg: dof, poreus en beschadigt haar, dat na blootstelling aan de zon een grauwe, gele gloed kan krijgen.

Gouden routine

Een waslijst aan dingen die je vooral niét wilt voor je haar, maar met deze routine houd je het gelukkig én gezond.

1. Gebruik een milde, verzorgende shampoo

Het liefst één zonder sulfaten – het ingrediënt dat er onder andere voor zorgt dat je shampoo lekker schuimt en je haar wordt ontvet. Klink inderdaad juist als iets heel fijns, maar de agressiviteit van sulfaten kan nogal verschillen, waardoor ze je een geïrriteerde, gevoelige hoofdhuid kunnen opleveren. Ingrediënten die juist wél heel erg welkom zijn, zijn arganolie, jojobaolie of kokosolie. Deze helpen om je haar zacht en soepel te houden. Gebruik na het wassen ook altijd een voedende conditioner.

2. Wissel af met een zilvershampoo

Om een gelige tint heel ver bij je zilveren manen vandaan te houden, was je je haar wekelijks of om de week met een zilvershampoo. Laat de shampoo één tot drie minuten intrekken voor routineonderhous of vijf minuten voor een intenser effect.

3. Verwen met een masker

Grijs haar heeft – naast je standaard conditioner – behoefte aan nog meer hydratatie. Trakteer je lokken daarom één keer in de week op een voedend masker. Haarmaskers dringen vaak door tot in de haarvezels, waardoor het beter bestand is tegen afbreken en uitdroging. Wil je je haar een extra boost geven? Wikkel het na het aanbrengen van het masker in vershoudfolie, een badmuts of een warme handdoek. Hierdoor openen je haarvezels zich en kan het masker nóg dieper doordringen.

4. Bescherm tegen hitte

Haar wordt nooit blij van hitte, maar grijs haar is hier helemaal gevoelig voor. Probeer het gebruik van warme stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen daarom te minimaliseren. Als je toch hitte wilt gebruiken, zorg dan dat je een hitte beschermend product aanbrengt om je haar te beschermen.

5. Én tegen zonlicht

Dit doe je door je haar – vooral op zonnige zomerdagen – te bedekken met een hoed of sjaal of door haarproducten met uv-bescherming te gebruiken.

6. Houd je hoofdhuid happy

Wist je dat je hoofdhuid ook tekenen van huidveroudering kan tonen? Klinkt ergens logisch natuurlijk, maar grote kans dat je hier nooit bij stil hebt gestaan. De hoofdhuid kan droog en trekkerig aanvoelen, met dun, kwetsbaar en futloos haar als gevolg. In heftige gevallen kun je zelfs last krijgen van haaruitval. Verwen je hoofdhuid daarom één keer per week met een speciaal scalp-serum, dat de huidbarrière versterkt en je hoofdhuid én haar weer helemaal blij maakt.

7. Fijn extraatje

Een drupje haarolie is een fijne boost voor elke dag. Breng het aan in de punten op droog of nat haar et ovilà, zachte en glanzende lokken in een handomdraai.

Beauty
  • Ivana Batstra
  • Adobe Stock