Royal stijltip: zo draag je een broche

Van traditie tot trend!

camilla broche

Van staatsbanket tot werkbezoek: je ziet vele royal slechts zelden zonder schitterende broche een verschijning maken. Wij lenen een stijlvol stukje inspiratie van deze koninklijke accessoires.

Goed gespeld

Als royal heb je je aan nogal wat protocollen en tradities te houden. Zo zijn we allemaal bekend met de voorkeur die aan het Britse hof geldt voor nette panty's over blote benen, en neutrale lakjes in plaats van knalkleuren op je nagels.

Maar ook royal accessoires zijn onderdeel van allerhande tradities, en dat zie je goed terug in de broches die de royal ladies dragen. Zo zagen we prinses Kate vorig jaar nog bij Wimbledon verschijnen met een subtiel groen-paars lintje op haar Roland Mouret-japon. Niet omdat het zo beeldig staat, maar omdat het de kleuren zijn van het legendarische tennistoernooi.

Beeld: NL Beeld

Ook een andere speldje, dat de prinses regelmatig draagt bij belangrijke gelegenheden, is onderdeel van een bijzondere traditie.

Beeld: NL Beeld

Zo droegen niet alleen Kate, maar ook hertogin Sophie en koningin Camilla bij het staatsbanket voor de Zuid-Koreaanse delegatie eind vorig jaar een zachtgeel lintje met een ovaal portret van wijlen Queen Elizabeth. Dit bijzondere speldje laat zien dat de dames lid zijn van de zogenaamde familie-orde – in dit geval de Royal Family Order of Queen Elizabeth II.

Een regerend monarch kan deze traditiegetrouw toewijzen aan vrouwelijke leden van de koninklijke familie. Niet elke dame krijgt echter zomaar zo'n speldje. Naast de drie die hierboven genoemd zijn, zijn er anno nu nog vier andere ontvangers van deze eer in leven: prinses Anne, prinses Alexandra, Katharine, de hertogin van Kent, en Birgitte, de hertogin van Gloucester.

On trend

Niet alle royal broches zijn echter gelinkt aan dit soort prestigieuze tradities. Zo zijn deze schitterende speldjes ook gewoon een leuk accessoire. Hoewel Kate de broches liever alleen draagt met een duidelijke reden, maakt koningin Camilla wél dankbaar gebruik van de schat aan sieraden die zij van wijlen Queen Liz geërfd heeft.

Beeld: NL Beeld

Zo meldde Buckingham Palace dat de in 't oog springende broche, die zij droeg bij de Commonwealth Day Service eerder dit jaar, inderdaad afkomstig was uit de collectie van Camilla's schoonmoeder.

Daarnaast heeft de echtgenote van koning Charles inmiddels ook haar eigen imposante collectie broches opgebouwd.

Stijltips

Wil je nu net zo vorstelijk voor de dag komen als de royals? Dan kun je met een stijlvolle broche je outfit in één keer een elegant randje geven. Wij delen enkele handige stijltips voor een tijdloze look.

Voor een klassieke look draag je volgens etiquette en tradities je broches altijd links, op of net onder je sleutelbeen. Voorkom dat je 'te veel' stof pakt om je speldje doorheen te steken. Dit gaat kreukelen en oogt rommelig.

Je kunt echter alle kanten op met een broche: gebruik 'm bijvoorbeeld als stijlvolle manier om een sjaal of halsdoek te bevestigen, of blaas een oud hoofddeksel nieuw leven in met een strategische speld op je hoed.

En ten slotte, onthoud: less is more. Stylist Jennifer Rade legt uit aan Today: "Ik zou geen grote broche én een stel statement oorbellen doen, bijvoorbeeld." Duidelijk! Wij gaan nog even spieken bij de royals voor de nodige inspiratie...

Royalty
  • The Court Jeweller, The Daily Mail, Today
  • NL Beeld