6 Iconen die een fashion-item onsterfelijk maakten

Je hebt het als celeb pas echt gemaakt als je vereenzelvigd wordt met een accessoire.

Victoria Beckham

Opvallen op de rode loper of in de bladen is één, maar je hebt het als celeb pas echt gemaakt als je vereenzelvigd wordt met een accessoire. Zoals Grace Kelly met de haarband, Coco Chanel met parels of Audrey Hepburn met haar flatjes. We eren nu de onvergetelijke accessoires en hun beschermengelen van iets recenter datum.

1. Queen Elizabeth

Geen tiara voor de lang zittende Britse royal, maar een kleurrijke, zijden sjaal op een khaki of groene effen jas. De Britten noemen dit haar off-duty uniform, want het is al decennia haar signatuur. Ze droeg de look voor het eerst bij haar debuut op de Royal Windsor Horse Show. En daarna opnieuw in 1961, toen ze te paard racete tijdens Royal Ascot. Ze draagt ’m als ze op één van haar domeinen verblijft, als ze Obama begroet of zelfstandig rondrijdt in haar Range Rover. Fans van Netflix-serie The Crown kennen het bestaan van de sjaals als geen ander. In de serie zijn ze vooral bedoeld als symbool dat Elizabeth herinnert aan gelukkige en meer onbezorgde tijden op het platteland. Gecombineerd met haar Wellington-laarzen en Barbour-jassen. Natuurlijk is Elizabeths sjaal niet zomaar een ‘sjaaltje’; het is Burberrry of Hermès. Dit Franse merk (dat altijd al een intense band had met de wereld van paardensport) lanceerde in 2016 een exclusieve sjaal als eerbetoon aan Her Majesty, voor haar 90ste verjaardag. Uiteraard met paardenthema.

2. Sarah Jessica Parker

‘Hello, lover!’ Iedere Sex and the City-fan kent deze regel. Sarah Jessica’s karakter Carrie Bradshaw zei de legendarische woorden niet tegen Mr. Big, maar tegen een paar Christian Louboutins. En ook Manolo Blahnik werd een halve fetisj voor haar karakter. Parker zelf is ook een groot liefhebber en startte in 2014 haar eigen schoenenlijn om haar voorliefde te delen met een groter publiek. Het merk SJP begon met pumps, maar heeft uitgebreid met flatjes, sandalen en laarzen. De SJP’s worden onder meer verkocht bij het NewYorkse warenhuis Bloomingdales en in haar eigen flagship stores. In Europa moet je het online proberen of in Londen bij John Lewis. Maar hoe aardig het ook klinkt – een voorliefde willen delen met een groter publiek – het betekent niet dat de bekende ontwerpen gemaakt zijn voor elk budget. Gemiddeld ligt de prijs zo rond de 300 dollar.

3. Jane Birkin

De koningin van het zucht-chanson. En nog zoveel meer. De inmiddels 74-jarige gerespecteerde zangeres staat symbool voor de Hermès Birkin tas, maar als stijlicoon in de jaren 60 en 70 cultiveerde ze ook een unieke Parijse stijl. Met als ultiem accessoire: haar rieten mand. De Birkin bag van Hermès ontstond overigens toen Hermès-baas Jean-Louis Dumas naast Birkin zat op een vlucht van Parijs naar Londen. Samen praatten ze over de ideale lederen weekendtas en een icoon werd geboren. Maar die rieten mand was haar minstens zo dierbaar. Of ze nou op vakantie was aan de Rivièra of rondliep in Parijs aan de arm van Serge Gainsbourg, de mand verliet haar niet. Leuk gegeven is dat het Nederlandse Bangs Vintage onlangs de rieten mand herintroduceerde, inclusief sjaal. Met de hand gemaakt in Portugal; elke mand kost maar liefst drie dagen om te maken.

4. Caroline de Maigret

Eén van onze favoriete stijliconen van nu is de 45-jarige Caroline. De Parisienne is model, muziekproducer en schrijfster, en heeft altijd een paar unieke tips waarmee je je kunt onderscheiden. Althans, totdat de goegemeente je heeft ingehaald. We zien haar vaak met de legendarische 2.55 tas van Chanel, het huis waarvoor ze vaak heeft gewerkt als model en waarvoor ze ook onofficieel als muze geldt. Wat Caroline bijzonder maakt, is haar onmiskenbare en typisch Parijse stijl - high fashion gecombineerd met iets bereikbaars. Of ze schittert in een klassieke look met net dat beetje non-conformisme waardoor het interessant wordt. Zoek opYouTube trouwens absoluut naar haar video 10 Ways to be Parisian with Caroline de Maigret. Zegt genoeg.

5. Victoria Beckham

Victoria en haar zonnebril. Ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, en haar brillen zijn dan ook altijd groot en aanwezig. Van Dior’s cat eye-model tot klassieke Ray-Ban Wayfarers of Aviators. Maar ook Karen Walker’s oversized modellen of de rechthoekige Tailor van Céline. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat ze - net zoals Sarah Jessica Parker - met een eigen lijn kwam. In 2018 tekende ze een contract met Marchon Eyewear voor een eigen brillencollectie. Haar doel, zoals ze omschrijft tijdens de lancering: “Monturen maken die aanvoelen als een instant klassieker. Die een stijl hebben alsof je ze altijd al hebt gehad of wilde hebben. En natuurlijk moeten ze iets oversized zijn zodat ze gemakkelijk je wallen verbergen, maar niet te veel van je gezicht wegnemen.”

6. Cher

Haar opvallendste ‘hoofdbedekking’? De gigantische verentooi, die ze zo van een concert overhevelde naar de Oscaruitreiking van 1986. Een zwarte glinsterende verentooi om precies te zijn. Het is onmiskenbaar, de 74-jarige zangeres heeft altijd een unieke stijl gehad. Al bijna vijftig jaar zijn hoofddeksels een vast onderdeel van haar outfits. Vooral als ze in en om het vliegveld wordt gespot. Een goede hoed is dan ook het perfecte accessoire om dat vliegtuighaar te vermommen. Daarbuiten zijn cowboy- hoeden of grote exemplaren met platte rand ook een populaire keuze voor Cher. Altijd afgestemd op haar look van de dag. Een cowboyhoed met een country-outfit, een rieten hoofddeksel bij een safari-achtig setje of een jeans gecombineerd met een oversized panama-model.

Mode
  • Jorrit Niels
  • BrunoPress