Column: Reneé in Paris

"Ik neem je mee langs mijn 10 lievelingsplekjes."

Renée K. is een Nederlandse Parisienne, bekend van haar boek Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent. Naast het afronden van haar tweede boek adviseert ze professionals op het gebied van imago en stijl en geeft ze les in style development aan de 55 Creative Business School. Op social media deelt zij haar leven tussen Amsterdam en Parijs. Neem ook een kijkje op haar Instagram en website.

Le Haut Marais

Het is uiteraard een onmogelijke opgave, maar als ik mijn favoriete buurt in Parijs moet kiezen, dan is het daar waar ik woon, le Haut Marais (75003), wat onder de Place de la République en boven de Marais ligt. Hier vind je het beste van alles wat Parijs Parijs maakt: cultuur, mode & lifestyle, gastronomie en de nergens geëvenaarde factor genieten. Ik neem je mee langs mijn 10 lievelingsplekjes.

1. Kunst en mode
De echte Parijse pareltjes liggen vaak verscholen achter deuren of op een binnenplaats. Je loopt dan ook zo voorbij aan 11 rue Pastourelle. Vooraan rechts verkoopt See Fan de meest casual elegante herenkleding in een winkel van maximaal 15 vierkante meter. Geen website, geen Instagram, dat is pas klasse. Achter in de binnenplaats kom je Rembrandt tegen, de corgi die trouw de galerie Rabouan Moussion bewaakt. Hier ontdek je op een wel heel bijzondere manier het werk van kunstenaars als recentelijk Erwin Olaf en Stephan Vanfleteren.

2. OFR
Geen Parijs zonder boeken. Je hebt net de signeersessie van Sofia Coppola gemist, maar zulke events vinden hier dus plaats. Snuffel eindeloos rond tussen de stapels kunstboeken in deze piepkleine winkel met een verborgen ruimte achterin met vaak vintage kleding of posters.

3. Musée Carnavalet
Een van de drie meest bezochte musea van Parijs en toch niet zo bekend. Dit museum vertelt het verhaal van de stad (gratis toegang, reserveren aangeraden) en organiseert daarbij geregeld tijdelijke tentoonstellingen rondom een Parijs’ thema. Met twee kersen op de taart: de mooiste trap van de stad en een prachtige binnentuin met terras.

4. Maison du pastel
Alleen op donderdag­ middag tussen 14u en 18u kun je dit kleurparadijs bezoeken, een familie­ bedrijf dat al sinds 300 jaar bestaat. Als je van de 1800 nuances geen inspiratie krijgt… Prachtig cadeau ook!

5. Elegantie à la Parisienne
Aan het einde van de rue Charlot bevindt zich de mooie boetiek van de Nederlandse ontwerp­ ster Wies Schulte en haar merk Indress. Hier komt het Parijse tijdloze thema prachtig samen met kleur en moderniteit. Dit alles dankzij veel talent doorvertaald naar collecties die je ook onderling goed kan combineren. J’aime beaucoup!

6. Little red Door
Achter deze rode deur worden met veel passie de meest fantastische cocktails voorbereid en het is een leuke plek om de avond af te sluiten. Mijn advies is om hiervoor even een goede hamburger te eten bij Paris New York om de hoek.

7. Le Saint Gervais
Zo veel mogelijk hip Parijs meekrijgen? Neem dan hier plaats op het terras. Bij voorkeur op vrijdagmiddag, wat in Parijs rond 18h00 is. Welkom bij de insiders van 75003: filmmakers, schrijvers, mode­ontwerpers en andere locals borrelen hier tot laat in de avond. De bistrot zelf ziet er niet uit, niets aan gedaan sinds 1960, perfect!

8. Terra
Om er zeker van te zijn dat je altijd vindt wat je zoekt, heeft Terra drie adressen in dezelfde straat. Een restaurant dat wat mij betreft een ster waard is, een wijnbar met kleinere hapjes en een pizzeria. Alledrie door mij persoonlijk goedgekeurd.

9. The Parisian Vintage
Er is vintage en vintage. Hier geen stapels of rekken vol, maar met zorg geselecteerd items van de bekendere modemerken. Af en toe doe ik mijzelf hier een prachtstuk cadeau, dat ik met veel liefde de komende decennia zal dragen.

10. Sandwiches
Uiteraard is een bezoekje aan de Marché des Enfants Rouges een must, maar ga liever niet naar toeristenplek Café Charlot. Kies voor de authentiekere lunchplekjes in de buurt zoals Chez Elo, Miam Miam, Caractère de Cochon (niet voor vegetariërs) en Gramme Paris. En dan op een bankje in het Square du Temple je lunch nuttigen, hoe Parijs is dit.

Beeld: Privé

Laatste nieuws