Waarom de abaya misschien wel hét kledingstuk van deze lente wordt

Hoewel het motto less is more vaker wel dan niet een populaire trend is geweest in de modeindustrie zien we de laatste maanden juist het tegenovergestelde terug in fashion: een bedekte look die stijl én klasse uitstraalt. Daarbij komt de abaya, een traditioneel kledingstuk uit het Midden-Oosten, steeds vaker terug in de westerse modetrends.

Bij dit opvallende kledingstuk staat more is more centraal; in hoeverre dat een bestaand motto is. Daarmee zorg je voor een meer verhullende in plaats van een onthullende look; een bijzondere trend voor de aankomende lente en zomer. Waarom een abaya dames zo blij maakt en wat dit kledingstuk precies is, lees je in dit artikel.

Abaya dames: wat is een abaya precies?

Voor we meer vertellen over het waarom is het goed om te weten wat een abaya precies is. Een abaya is van oorsprong een traditioneel kledingstuk dat uit de Arabische cultuur komt. Qua uiterlijk lijkt het op een lange, losse jurk die doorgaans gemaakt is van lichte, vloeiende stoffen. Denk aan zijde, katoen of chiffon. Op de abaya zijn meestal allerlei mooie borduursels of andere decoratieve elementen te vinden. De abaya bedekt het hele lichaam, behalve de voeten, de handen en het gezicht en zit zo los mogelijk. Daarom kun je het ook wel een beetje als een overjurk of -jas zien. Je kunt de abaya dus ook dragen als een complete outfit; juist omdat het zoveel bedekt.

Logischerwijs brengt dat veel voordelen mee; voordelen die we later in dit artikel met je zullen bespreken. We vinden niet voor niets dat de abaya misschien wel hét kledingstuk van deze lente kan worden. Want hoewel de abaya van oorsprong dus vooral in Arabische culturen werd gedragen, zien we de overjas of -jurk steeds vaker in de westerse kledingtrends terug. Natuurlijk is de abaya nog steeds een kledingstuk dat veel gezien wordt in het Midden-Oosten, maar het item is langzamerhand aangepast aan de moderne mode. Dat betekent dat je heel wat verschillende soorten abaya’s kunt kopen: in verschillende kleuren, met diverse decoraties en zelfs in allerlei soorten ontwerpen. Zo is er voor iedere vrouw wel een passende abaya te vinden.

Dit zijn de voordelen van een abaya dragen deze lente

Nu vraag je je misschien af hoe een kledingstuk uit de Arabische cultuur ineens in de moderne mode terechtkomt. Simpel: door de vele voordelen die het heeft. De abaya is een ontzettend veelzijdig kledingstuk waar iedere vrouw blij van wordt, ongeacht waar je vandaan komt. Het bedekkende gedeelte is prettig voor iedereen die het liefst bescheiden kleding draagt en tegelijkertijd op zoek is naar een balans tussen die traditionele waarden en een individuele stijl. Andere voordelen van een abaya dragen deze lente zijn onder andere:

  • Abaya’s zijn verkrijgbaar in verschillende soorten stijlen, kleuren en ontwerpen. Je hebt dus alsnog de mogelijkheid om je persoonlijke stijl uit te drukken met slechts één kledingstuk.
  • Ook dat is een fijn voordeel: je hoeft maar één kledingstuk aan te trekken om even boodschappen te doen, kindjes van school te halen of te gaan shoppen met vriendinnen. Natuurlijk kun je onder een abaya dragen wat je wil en is het mogelijk om er nog iets op te dragen. Een kimono of gilet staat bijvoorbeeld heel goed bij een abaya.
  • Een abaya wordt doorgaans van een luchtige en comfortabele stof gemaakt, zoals katoen en chiffon. Dat is een heerlijke stof voor de eerste lentedagen en zelfs voor de warmere zomerdagen. Dit soort stoffen ademen heel goed en geven volop comfort.
  • Wat tegelijkertijd fijn is, is dat de stof van een abaya heel goede bescherming biedt tegen zon, wind en stof en andere weersomstandigheden. Dat is an sich misschien niet de eerste reden om zo’n mooi gewaad te dragen, maar kan wel bijdragen aan je motivatie om er eentje te kopen.

Check www.manzaram.nl voor meer inspiratie.

Zo combineer je een abaya in je eigen look

Het is helemaal niet vreemd dat dit soort traditionele kledingstukken in de hedendaagse fashion te zien zijn. Nu we alsmaar meer van de wereld zien en meer reizen, nemen we massaal inspiratie uit verschillende culturen mee naar huis. Ben je nieuwsgierig geworden naar dit toffe item voor het komende seizoen? Dat snappen we helemaal! Het combineren van een abaya in een moderne look is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Omdat de abaya de basis is en je dus eigenlijk met één kledingstuk al een volledige look hebt, is het aan te raden om zelf diverse accessoires toe te voegen. Denk aan een statement ketting, opvallende oorbellen of een mooie handtas.

Hoewel de abaya over het algemeen erg lang is en je niet altijd de schoenen ziet, is het alsnog raadzaam om aandacht aan de schoenen te geven. Draag er een paar toffe vintage sneakers onder of ga voor stijlvolle sandalen. Wil je toch wat meer taille creëren in de totale look? Dan kun je een riem toevoegen als taille-accent of voor een mooi gilet gaan om het losse geheel iets te ‘breken’. Tot slot is het aan te raden om te experimenteren met kleur, laagjes en verschillende materialen om steeds nieuwe looks te krijgen.

Beeld: The Lazy Artist Gallery via Pexels

Laatste nieuws