Binnenkijken in een romantisch chalet in de Tiroolse sneeuw

Als je binnenstapt word je welkom geheten door het verfijnde interieur en de harmonieuze sfeer.

Op 1300 meter hoogte vind je deze eeuwenoude familieboerderij, in Pustertal in Oost-Tirol. Een plek die je voert naar oude tijden, maar met een modern tintje. Plus: een uitzicht dat nooit zal vervelen.

Familiehuis in Oost-Tirol

Na een weg vol haarspeldbochten kom je aan bij het familiehuis van Johanna Trojer. Een boerderij vol geschiedenis. En dat niet alleen, want het uitzicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen, scherpe rotsen en knusse dorpjes maakt de plek tot een droom bestemming. Johanna: ‘Het is hier het hele jaar door overwegend zonnig. De ligging is zeer rustig, zonder enige verkeer of lawaai, aangezien de straat direct achter het huis eindigt.’

Johanna heeft het huis samen met haar dochter Stephanie nieuw leven ingeblazen. Hoe ze de renovatie gingen aanpakken, was een lastig besluit, omdat ze de authentieke sfeer graag wilden behouden. ‘Het huis was in een zeer slechte staat, daarom heeft het me bijna tien jaar gekost om tot een besluit te komen wat te doen.’ Wel hebben ze altijd in het project geloofd. En met resultaat.

Van top tot teen

Wanneer je komt aanrijden, ziet het huis er op het eerste gezicht net zo uit als een gemiddeld huis in Tirol. Met de kenmerkende schuine daken en houten gevels. Maar als je het gebouw binnenstapt, word je welkom geheten door het verfijnde interieur en de harmonieuze sfeer. Dat is echter niet altijd zo geweest. ‘De stenen muren waren gedeeltelijk aan het afbrokkelen. Het westelijke deel van het huis verslechterde door de zachte ondergrond, waardoor er grote scheuren in de muren kwamen waar zwaluwen hun nesten bouwden.’

‘Het houtwerk aan de buitenkant was grotendeels verrot, inclusief het dak dat dringend gerepareerd moest worden. Er was geen centrale verwarming, alleen de oude ovens die met hout verwarmd moesten worden, en het water bevroor in de winter.’ Een dure renovatie volgde, waarbij continu rekening moest worden gehouden met de complexe regels van een restauratie van een beschermd monument.

Binnenkijken bij Johanna Trojer lees je nu in de nieuwe Elegance! 

Tekst: Lotte van Zijl | Beeld: Alessandra Ianniello

Laatste nieuws