Experts leggen uit: zo laat jij jouw haar sneller groeien

Hello lange lokken!

Ben jij ook zo blij met je lokken, maar doe je er al jaren over om er maar liefst één centimeter aan te krijgen of heeft de kapper het nét iets te kort afgeknipt? Dan hebben we goed nieuws. Experts leggen namelijk uit hoe je je haar sneller laat groeien. Good to know!

Lange lokken

Hoewel je onwijs blij kunt zijn met je lokken, wil je soms dat het net iets sneller groeit. Want ondanks dat je geniet van een bezoekje aan de kapper, kan het voorkomen dat de beste kapsalon je lange lokken nét iets te kort heeft afknipt.

Lange lokken zijn meestal het resultaat van een gezonde levensstijl. "Je algehele gezondheid speelt een belangrijke rol in de conditie van je haar", stelt dermatoloog Michelle Henry aan Glamour. "Blijf gehydrateerd, beheers stressniveaus door middel van ontspanningstechnieken of lichaamsbeweging, en zorg voor voldoende slaap." Naast al deze manieren zijn er ook veel haarverzorgingsproducten om je haar gezond te houden, zoals haarversterkende shampoos en conditioners. Bovendien zijn er ook nog professionele behandelingen die kunnen helpen, zoals voorgeschreven medicijnen of injecties.

Haarroutine

Je haar gezond houden met producten is natuurlijk onwijs belangrijk, maar zal niet meteen je haar langer laten groeien. Daarvoor is het veranderen van je haarroutine essentieel. "Hoewel procedures, serums en vitamines allemaal effectieve behandelingsopties zijn, kan het veranderen van je haarroutine de haargroei bevorderen", legt Dr. Green uit. Dagelijkse haarroutines, zoals het stijlen of krullen van je haar kunnen fysieke schade veroorzaken en de groei verminderen. "Dit geldt ook voor het dragen van te strakke kapsels en wrijving door haarbanden. Te strakke kapsels kunnen je follikels aantasten en beschadigen. Overweeg dus om regelmatig van kapsel te wisselen, je stijl losser te maken of zachte elastiekjes te gebruiken die geen wrijving langs de haarschacht veroorzaken."

Tips van experts

Hoofdhuidmassage en -therapie

Hoofdhuidtherapie is volgens elke geïnterviewde expert dé beste tip voor het stimuleren van de haargroei. "Simpel gezegd begint onze haarvorming en -groei onder de huid; tegen de tijd dat het haar uit het haarzakje steekt, is het al gevormd", legt tricholoog Bridgette Hill uit. Massage is dan ook een goede vorm van huidverzorging. "Regelmatige hoofdhuidmassages met zachte druk kunnen de bloedcirculatie naar de haarzakjes helpen stimuleren", vervolgt Dr. Henry. "En deze verhoogde bloedstroom brengt meer voedingstoffen en zuurstof naar de haarwortels, waardoor een gezonde haargroei wordt bevorderd." Masseer de hoofdhuid met oliën of een haarmasker dat de hoofdhuid stimuleert, bijvoorbeeld pepermunt-, tea tree- en citrusolie. "Ze verbeteren niet alleen de bloedsomloop, wat precies is wat je wilt, maar kunnen ook de hoofdhuid ontlasten", aldus Hill.

Knippen en een goede haarverzorgingsroutine 

Een must om de haargroei te bevorderen is een simpele knipbeurt bij de kapper. "Door droge gespleten haarpunten te verwijderen, kan het haar gezond en lang worden en blijft het kapsel behouden", vertelt haarstylist Raven Hurtado. Daarnaast is het veranderen van je haarroutine bevordelijk voor de groei van je haar.

Zo kun je bijvoorbeeld het beste kiezen om je haar te stijlen zonder warmte. "Warmtestyling, waarbij gebruik wordt gemaakt van stijltangen en krultangen, breekt de bindingen in je haar af, wat leidt tot minder vocht. Gebruik een hittebeschermer die bestand is tegen de temperatuur die je gebruikt", stelt Dr. Green. Daarnaast is het belangrijk om je haar zo voorzichtig mogelijk te behandelen wanneer het beschadigd is. Gebruik bijvoorbeeld een zachte borstel met natuurlijke haren en gebruik microvezeldoekjes om je haar te drogen. Bovendien is het slim om het verven van je haar te vermijden, dit kan het haar namelijk behoorlijk beschadigen en breuken veroorzaken.

Producten met de juiste ingrediënten

Volgens Dr. Henry is het belangrijk om shampoos, conditioners en serums aan te schaffen die de juiste ingrediënten bevatten, zoals keratine, biotine en probiotica. "Deze kunnen helpen de haarlokken te versterken, breuken te verminderen en de algehele gezondheid van het haar te verbeteren, waardoor een goede basis ontstaat voor het haar om uit te groeien", stelt ze. Bovendien is het van belang om de hoofdhuid goed te verzorgen om de haargroei te stimuleren. "Hoofdhuidoliën bevorderen een gezonde hoofdhuid, en een gezonde hoofdhuid betekent gezond haar", benadrukt haarstylist Marc Mena.

Voedingssupplementen

Nog een goede manier om voedingsstoffen te leveren die de haargroei ondersteunen zijn, volgens Dr. Henry en Dr. Green, haarsupplementen. Toch is het ook verstandig om regelmatig een controle uit te voeren bij de dokter om er zeker van te zijn dat je geen tekort hebt aan bepaalde mineralen en vitamines. "Normale haargroei vereist voldoende hoeveelheden vitamines in een dieet", zegt Hill. Een tekort aan mineralen en vitamines kan de haarcyclus namelijk verstoren.

Geduld

Geduld is een schone zaak. De resultaten kunnen per persoon verschillen, maar voor het groeien van je haar is geduld nodig. "Als je haar lang en gezond wilt laten groeien, gebeurt dat niet van de ene op de andere dag", benadrukt Hurtado. "Je moet geduld hebben om resultaten te zien."

Bron: Glamour | Beeld: NL Beeld