5 hacks waardoor je meer gaat lezen

Sla dat boek maar open!

Lezen zorgt niet alleen voor meer ontspanning, het helpt je ook om even uit je drukke leven te stappen. Maar hoe neem je dat momentje voor jezelf? Helaas is het lastiger dan simpelweg een boek openslaan. Deze 5 leeshacks gaan je helpen om de boeken op je boekenplank eindelijk te lezen!

1. Leer je leessmaak kennen

Als je een boek leest die je eigenlijk niet prikkelt om verder te lezen, is het misschien niet het beste boek voor jou. Bekijk welke genres je leuk vindt en zoek boeken op die hierbij passen. Het internet kan je hier zeker bij helpen, maar je omgeving ook. Zie je iemand een boek lezen die jou ook leuk lijkt, vraag daar dan naar. Voor je het weet heb je een stapel met boeken die je binnen no time hebt uitgelezen.

2. Lees alleen boeken die je echt wilt lezen

Dankzij de komst van #booktok op TikTok of leesclubs, hebben we een hele lange lijst met boeken die we ooit willen lezen. Maar zijn dit boeken die je wilt lezen omdat het je leuk lijkt of wil je het lezen omdat iedereen het leest? Als je een boek leest dat eigenlijk niet bij je past, dan zal je hem waarschijnlijk ook niet snel openslaan.

3. Zoek accounts met soortgelijke voorkeuren

Social media is een krachtige bron geworden met accounts die dezelfde interesses en hobby’s hebben. En dat geldt ook voor boeken. Dus scroll door Instagram, TikTok en YouTube en begin eerst bij mensen die boeken hebben gelezen die jij ook hebt. Zo vind je handige aanbevelingen voor volgende boeken en leer je misschien nieuwe auteurs kennen. Ook bestaan er apps zoals Goodreads waar je mensen op kunt volgen met dezelfde smaak. Ook leuk: met een reading challenge kun je bijhouden hoeveel boeken je al hebt gelezen dit jaar.

4. Nieuw boek? Begin eerst met zestig bladzijdes

Je hebt een boek gevonden en je zit helemaal klaar om hem te verslinden. Goedzo! Lees dan niet alleen de eerste bladzijde, maar begin je eerste leessessie met zestig bladzijdes. Het voelt misschien veel, maar om dat moment ben je ver genoeg in het verhaal om de structuur van het boek te begrijpen, om de personages te leren kennen en te willen weten wat er daarna gebeurt. Daarna is het heel simpel om het lezen vast te houden.

5. Wees niet bang om een boek niet te eindigen

Als je eenmaal bezig bent met een boek, voel je vast de druk om hem uit te lezen. Maar dwing jezelf niet om dit te doen, want soms is het boek gewoon niet gemaakt voor jou. In de tussentijd had je misschien al twee of drie boeken kunnen lezen die je wel geweldig had gevonden. Geniet je niet van het boek, dan kan die beter weer terug op de boekenplank.

Bron: The Everygirl | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws