Ka-ching: dit hoort je kleding budget per maand te zijn

Spoiler alert: hier zit jij ook boven...

Een slechte dag of juist een goede dag? Grote kans dat je jezelf trakteert op dat ene nieuwe shirtje. Hoe therapeutisch shoppen ook kan zijn, je portemonnee is er iets minder blij mee. En wat blijkt: we geven te veel geld uit aan kleding.

Vijf procent

Dat we maandelijks te vaak een pakketbezorger voor de deur krijgen, dat wisten we al wel. Maar dat we eigenlijk te veel geld uitgeven aan kleding, dat wisten we niet. Want volgens de bekroonde financiële planner Peter Dunn bestaat er een exact maandbedrag wat je eigenlijk aan kleding hoor te besteden. En dat is maar vijf procent.

Om het bedrag te berekenen, kun je je nettoloon vermenigvuldigen met 0,05. Als je nettoloon bijvoorbeeld €3000 is, dan mag je ongeveer €150 per maand uitgeven aan kleding. Oeps...

Extra kosten

Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat je ook nog andere kosten kunt hebben, waardoor dit maandelijkse bedrag nog minder kan zijn. Denk aan onverwachte kosten zoals autopech of een kapotte telefoon, maar ook vaste kosten die misschien stijgen, zoals je huur.

Zo kun je besparen

Zit jij, net als wij, ook ver boven dit bedrag? Dan zijn er nog een paar bespaartips die je kunt proberen. Zo kan het helpen om een lijstje te maken met items die je wilt kopen en hier ook echt aan te houden. Hierdoor raak je minder in de verleiding om andere dingen in je mandje te doen. En heb je een item op het oog met een wat duurder prijskaartje? Houd het dan bij één kledingstuk per maand, zodat je andere budgetten niet in de problemen komen.

Bron: Who What Wear, Marie Claire | Beeld: NL Beeld