Zo lang duurt het voordat je skincare routine werkt

Good to know!

Onze badkamerplank staat bomvol skincare producten die we dagelijks braaf op onze huid smeren. Maar hoelang duurt het eigenlijk voordat je echt resultaat ziet? We hebben het voor je uitgezocht!

Nieuwe huidcellen

Voordat we alle producten afgaan, is het misschien handig om te weten dat de meeste producten minstens een maand consistent gebruik nodig hebben om merkbare resultaten te zien. Dit komt doordat het ongeveer 30 dagen duurt voordat onze huidcellen vernieuwd zijn. Ook verschilt het of het product bij je huidtype past. Merk je geen verschil na een maand, dan kan een bezoek aan een dermatoloog misschien meer inzicht bieden.

Reiniger

Goed nieuws, want een eenvoudige gezichtswasbeurt begint meestal meteen te werken; elke wasbeurt zal een schone huid opleveren. Toch is het volgens dermatoloog dr. Michele J. Faber wel belangrijk dat je de juiste reiniger gebruikt. "Als je wat droger en gevoelig bent, kies dan voor een zachte reiniger boordevol ceramiden", legt ze uit. Als je vatbaar bent voor acne of je huidskleur wilt egaliseren, stelt Farber voor om een reiniger met glycolzuur of salicylzuur te gebruiken.

Retinols

Retinol is een retinoïde, een vorm van vitamine A, die kan bijdragen bij het verminderen van tekenen van voortijdige huidveroudering. "Retinoïden zijn misschien wel de best bestudeerde ingrediënten die we hebben om fijne lijntjes te beschrijden", zegt dr. Joshua Zeicher. "Het duurt echter enkele weken of zelfs maanden voordat de voordelen zichtbaar worden." Tijdens de eerste weken kun je volgens hem last krijgen van irritatie, en hij raadt daarom aan om het te gebruiken met pauzes. "Gebruik het met tussenpozen zoals wordt getolereerd en blijf erbij", voegt hij eraan toe.

Exfoliant

Met een scrub kun je handmatig de dode cellen van je huid halen, maar soms kan een chemische exfoliant ook uitkomst bieden. Daar zit namelijk een hydroxyzuur in om de binding tussen huidcellen op te lossen, zodat ze kunnen vervellen. Hoewel het een wondermiddel kan zijn, duurt het volgens dr. Farber een paar maanden voordat je echt resultaat ziet. "De effecten van exfoliatie zijn synergetisch met andere producten, omdat exfoliatie ervoor zorgt dat andere crèmes beter doordringen." Afhankelijk van je huidtype en het type exfoliatie dat je huid kan verdragen, zul je waarschijnlijk na drie maanden resultaat zien. Poeh!

Moisturizer

We zijn dol op een moisturizer, en volgens dr. Zeichner is het ook nog eens goed voor je huid. "Vochtinbrengende crèmes bevatten ingrediënten die een beschermende laag over de huid vormen om verlies en hydratatie te voorkomen, water aan te trekken en ruwe huidcellen op het huidoppervlak te verzachten." De algehele hydratatie is binnen enkele minuten verbeterd als je het juiste product voor jouw huidtype gebruikt. Tip: zoek naar producten met ceramiden, hyaluronzuur en glycerine en een soepele, gehydrateerde huid ligt binnen handbereik. Bij regelmatig gebruik zul je binnen een maand verschil merken!

Oogcrème

Een oogcrème helpt om de huid gezond te houden en rimpels rond de ogen te voorkomen of te behandelen. Een oogcrème is daarom een must in de badkamer. Wanneer het ingrediënten als peptiden, hyaluronzuur, cafeïne en vitamine C bevat, zit je volgens dr. Farber helemaal goed. Waar de eerste drie ingrediënten de huid voller maken, egaliseert vitamine C de donkere kringen. Vaak zie je binnen drie tot vier weken resultaat.

Bron: Brides | Beeld: Adobe Stock