Er duiken altijd weer nieuwe skincare trends op, maar niet allemaal even veilig. Volgens dermatologen kun je sommige nieuwe dingen maar beter niet proberen.
Gave en vloek
Volgens dermatoloog Dr. Rayna Dyck zijn sociale media een gave en een vloek tegelijkertijd. "Het geschenk is dat er veel informatie direct beschikbaar is, en het maakt het gemakkelijk voor mensen om dingen te onthouden met alledaagse taal", vertelt ze aan HuffPost. Zo kan het nuttig zijn voor het vinden van mensen die worstelen met dezelfde huidproblemen of andere gezondheidsgerelateerde kwesties.
"De vloek is echter dat iedereen de inhoud kan produceren. Dus naast huidverzorgingsexperts en dermatologen die accurate informatie naar buiten brengen, zijn er ook mensen die advies delen dat niet nuttig is of zelfs schadelijk kan zijn. Maar omdat ze populair of mooi zijn, gaat iedereen het proberen, zelfs als het slecht voor ze is", legt Dyck uit.
Onrealistische verwachtingen
Ook dermatoloog Dr. Rhonda Klein uit Connecticut is het daarmee eens en uit haar zorgen. "Net als bij andere sociale mediaplatforms is een ander punt van zorg de onrealistische verwachtingen die in stand worden gehouden met zwaar bewerkte inhoud. De kans is groot dat als een behandeling of een schoonheidsapparaat voor thuisgebruik te mooi klinkt om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. Veel van deze 'skinfluencers' bewerken hun content met filters en belichting."
Kamp je met huidproblemen? Dan kun je het beste een dermatoloog raadplegen, zodat zij een wetenschappelijk onderbouwd behandelplan voor je kunnen opstellen. Want: elke huid is anders. En wat voor de ene social media-gebruiker werkt, werkt misschien niet voor jou. Keep that in mind! Welke skincare trends je beter kunt vermijden volgens de dermatologen? Hieronder hebben we er een paar voor je op een rij gezet. You're welcome!
1. Dermaroller
Microneedling is een techniek waarbij met minuscule naaldjes in je huid wordt geprikt om de collegeenproductie te stimuleren en de huidkwaliteit te verbeteren. Op TikTok proberen veel gebruikers dit thuis uit met een instrument dat een dermaroller wordt genoemd. Maar professionals zijn hier geen voorstander van. "Doe-het-zelf microneedling, met een dermaroller, kan de huid beschadigen en infecties veroorzaken. Dit komt vooral omdat veel apparaten die thuis worden gebruikt niet de steriele of voor eenmalig gebruik geschikte eigenschappen hebben die men in een medisch kantoor zou vinden", legt dermatoloog James Ralston uit. Hij geeft daarnaast ook aan dat dermatologen speciaal ontworpen apparaten gebruiken die dieper, veiliger en effectiever in de huid doordringen.
@dermdoctorWorst Skincare Trends (4) #dermdoctor #dermatologist #skincaretrends #beautyhacks #beautytips #facialsteaming #dermaroller #fyp♬ Myself - Bazzi
2. Poriën vacuüm
Poriën verwijderaars zijn hulpmiddelen die met zachte zuigkracht oliën, dode huidcellen en vuil uit je poriën zuigen, zodat je gezicht er schoner en helderder uitziet. Van oudsher is dit een professionele behandeling, maar veel TikTok-gebruikers hebben er eentje thuis liggen. Alleen is dit volgens Dr. Deanne Mraz Robinson geen goed idee.
"Laat dit over aan de professionals, want als je niet weet hoe je dit apparaat moet gebruiken kan dit uiteindelijk leiden tot een gekneusde huid en kapotte bloedvaten. En dit kan alleen behandeld worden in de kliniek met laserbehandelingen", legt ze uit. Ai!
@dermdoctor#duet with @jesus7853 #dermatologist #skincare #porevacuum #debunked #beautyhacks♬ original sound - 💗jesusie💗
3. Gecompliceerde huidverzorgingsroutines
Op TikTok zie je veel video's voorbij komen van mensen die een heel stappenplan hebben als het aankomt op hun huidverzorgingsroutine. En hoewel het informatief kan zijn of juist kan inspireren, kan het ook een averechts effect hebben. "Om een heldere, gezonde en stralende huid te krijgen, zijn er niet 10 stappen 's ochtends en 10 stappen 's avonds nodig. Als je al die stappen wilt proberen, is dat prima, maar ik heb soms het gevoel dat die video's meer gaan over productplaatsing dan over effectiviteit. Bovendien combineren veel bedrijven producten, zodat je bijvoorbeeld je moisturizer en zonnebrandcrème in één keer kunt aanbrengen", aldus Dyck.
@dermdoctor#duet with @jesus7853 #dermatologist #skincare #porevacuum #debunked #beautyhacks♬ original sound - 💗jesusie💗
Dus zie jij een nieuwe trend voorbijkomen en kun je niet wachten op die uit te proberen? Doe dan eerst even verder onderzoek, zodat je weet of het veilig is. Better safe than sorry.
Bron: Marie Claire | Beeld: KoolShooters via Pexels