Michelle Yeoh: 'Ik krijg nu scripts waarin een personage niet beschreven wordt als een Aziatisch persoon'

"Opeens zagen studio's in dat mensen wel een volledig Aziatische cast willen zien."

Ze won dit jaar als eerste vrouw van Aziatische komaf een Oscar voor haar rol in Everything Everywhere All At Once. Michelle Yeoh denkt dat ze dat te danken heeft aan de film Crazy Rich Asians: "Opeens zagen studio's in dat mensen wel een volledig Aziatische cast wilden zien."

Succes

In 2018 speelde ze in Crazy Rich Asians; de film werd een daverend succes. "Als die niet succesvol was geweest, had ik hier nu niet gezeten", vertelde de Maleisische actrice op het Cannes filmfestival. Daar nam ze dit weekend de Women in Motion-award in ontvangst. "Opeens zagen studio's in dat mensen wel een volledig Aziatische cast willen zien."

Voor het oprapen

Ondanks dat ze een indrukwekkende cv vol films heeft, liggen de rollen nu pas echt voor het oprapen. "Crazy Rich Asians heeft het makkelijker gemaakt. Het beste wat er is gebeurd, is dat ik nu scripts krijg waarin een personage niet beschreven wordt als een Chinees of Aziatisch ogend persoon."

Terug in de tijd

Ze vraagt zich wel af: "Wat als Crazy Rich Asians geen succes was geworden? Waren we dan weer 25 jaar terug de tijd in gegaan?" Meer dan 20 jaar geleden stond de actrice namelijk ook op het Cannes filmfestival voor de de film Crouching Tiger, Hidden Dragon. De film werd tien keer genomineerd voor een Oscar, maar geen enkele acteur. "Hollywood was toen nog niet klaar om erkenning te geven aan Aziatische acteurs", aldus Michelle.

Bron : RTL, Far Out Magazine | Beeld: NL Beeld