Linda de Mol: ‘Ik had hartkloppingen, haaruitval en chronische vermoeidheid’

Linda de Mol weet als geen ander hoe vervelend de overgang kan zijn.

De overgang; het is niet een onderwerp waar vrouwen het graag over hebben, maar wel realiteit. Linda de Mol noemde het eerder ‘geen sexy onderwerp’, maar komt daar nu op terug.

Taboehoek

De nieuwe LINDA. gaat over helse hormonen en daar hoort de overgang ook bij. Dat de presentatrice ooit zei dat ze er nooit een LINDA. editie aan zou wijden omdat het ‘geen sexy onderwerp’ is, daar heeft ze nu spijt van. “Even voor de goede orde: als ik een rijtje ‘sexy onderwerpen’ zou moeten verzinnen, zit de overgang daar nog steeds beslist niet bij, maar het spijt me oprecht dat ik door die ondoordachte opmerking eruit te flappen het onderwerp misschien in een taboehoek geduwd heb waar het zeker niet thuishoort”, schrijft ze in het nieuwe nummer.

Slapeloze nachten

Inmiddels weet Linda als geen ander hoe vervelend de overgang kan zijn. Bij haar begonnen de klachten toen ze stopte met de pil. “Toen begonnen de slapeloze nachten”, schrijft ze. En meer: “Geen zweetaanvallen, maar rare hartkloppingen en werkelijk geen nacht waarin ik ononderbroken een uur of zes kon slapen. En de blaasontstekingen, haaruitval en chronische vermoeidheid.”

Hormoontherapie

De presentatrice verdiepte zich in hormoontherapie, iets wat niet populair is in Nederland omdat het de kans op kanker zou vergroten. “Zodra het woord kanker zo ongenuanceerd valt, is iedere vrouw geneigd te denken: dan maar depressief, dan maar pijn in al mijn botten, dan maar geen nacht slapen door die kutopvliegers, dan maar geen sex, dan maar weer ziek melden met een rotsmoes”, zegt ze. “Ten eerste is het risico slechts een heel klein beetje hoger en moet je de voor- en de nadelen tegen elkaar afwegen. Ten tweede mag er dan ook gezegd worden dat we door het afnemen van ons vrouwelijk hormoon oestrogeen meer kans krijgen op het ontwikkelen van bijvoorbeeld osteoporose en hart- en vaatziekten.”

Voorlichting

Zelf stond ze er daarom wel voor open en kreeg oestrogeengel in combinatie met progesteron voorgeschreven. “Dagelijks één pompje gel op mijn lijf smeren en één pilletje slikken en de klachten verdwenen zo goed als helemaal”, legt ze uit. “Ik voel me prima, slaap door het progesteron een stuk beter (al zijn er wel omstandigheden geweest die me helaas toch nog uit mijn slaap hielden) en mijn haar, huid, blaas en hart glanst, plast en klopt weer als vanouds.” Haar advies luidt dan ook: “Als je jezelf niet meer herkent, je werk niet meer kunt doen of je relatie ziet wankelen, ga dan in godsnaam naar een begripvolle arts en laat je goed voorlichten.”

Ze hoopt door over de overgang en alles wat erbij komt kijken te praten het taboe minder wordt. “Iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken en het zorgt voor een heleboel persoonlijk leed, onbegrip, relatieproblemen, ziektekosten en werkverzuim.”

Bron: AD, RTL | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws