Regisseur Titanic: 'Kate Winslet was getraumatiseerd na de film'

"Hij heeft een kort lontje", aldus Kate.

De grote doorbraak van Kate Winslet was in 1997 met de film Titanic. Maar, daar heeft ze veel voor over moeten hebben, want het filmen van deze klassieker was niet altijd een fijne ervaring.

Getraumatiseerd

Titanic-regisseur James Cameron is ervan op de hoogte dat Kate ook minder mooie herinneringen heeft aan de opnames. Volgens hem komt dat doordat de actrice voor het eerst bij zo'n grote productie betrokken was en dan ook nog eens met een hoofdrol. Dat werd haar op sommige momenten teveel, vermoedt hij. "Ik denk dat Kate na Titanic een beetje getraumatiseerd was door de schaal van de productie en haar verantwoordelijkheid", vertelt de Canadese regisseur aan met Radio Times.

Explosieve regisseur

Kate liet eerder zelf weten dat de vork iets anders in de steel zat en vooral James Cameron, die bekend staat als veeleisende en explosieve regisseur, het probleem was. De destijds 21-jarige Kate was vaak doodsbang voor hem.

"Ik had mijn meest duistere tijden bij Titanic", liet Cameron eerder aan Filmtotaal weten. "Eerlijk gezegd ben ik op mijn best als ik tot mijn nek in het ijswater zit, en probeer uit te vogelen hoe we ervoor zorgen dat de lichten aan blijven staan op het moment dat het water de lichtbollen raakt." Dat zorgde ervoor dat het een pittige periode was voor iedereen die meewerkte aan de film.

Tweede kans

Kate besloot nooit meer samen met hem te werken. "Hij heeft een kort lontje. Ik zou héél veel betaald moeten krijgen om weer met hem op set te staan", vertelde ze toen. Dat hield ze 25 jaar lang vol, maar voor Avatar: The Way of Water besloot de actrice het toch nog een kans te geven. Want ondanks dat ze hem niet altijd een fijne collega vond, zag ze hem nog altijd als "een geniale regisseur", liet ze weten. "Hij is nu veel kalmer dan vroeger."

Volgens Cameron is ook Kate in de afgelopen jaren veel veranderd. "Na al die tijd keken we uit naar een nieuwe samenwerking. Ze is nu erg aanwezig en de baas op de set. Je zou zweren dat ze aan het produceren is." De film draait deze maand in de bioscopen.

Bron: Telegraaf, Filmtotaal.nl, Independent.co.uk | Beeld: BrunoPress